ING heeft 120 openstaande vacatures

ING, dat 2.700 arbeidsplaatsen in Nederland moet schrappen, heeft tegelijkertijd ook "120 tot 150" vacatures open staan. De bankverzekeraar zoekt IT-specialisten met specifieke kennis, actuarissen, fiscalisten en commercieel personeel voor in bankkantoren. Woordvoerder Carolien van der Giessen laat weten dat eerst een beroep gedaan wordt op eigen mensen die boventallig zijn geraakt. Lukt dat niet, dan wordt pas extern gezocht.

In februari gaf ING aan in Nederland 1.700 arbeidsplaatsen weg te strepen door natuurlijk verloop, het niet vervullen van openstaande vacatures en geen beroep meer te doen op externe deskundigen. Daarnaast werden 1.000 vaste medewerkers boventallig verklaard. Met name getroffen worden de divisies consumentenbankieren, intermediair (o.a. Nationale Nederlanden), grootzakelijk bankieren en vastgoed, het hoofdkantoor, de facilitaire dienst en de afdeling IT.

De 1.000 boventalligen hebben tot eind dit jaar de tijd om een andere baan te vinden, binnen of buiten ING. Hoeveel van hen intern een nieuwe baan vinden -lees: hoeveel gedwongen ontslagen er vallen- kon Van der Giessen niet zeggen. Dat is mede afhankelijk van de grillen van de economie. Er zijn dan ook flinke bandbreedtes ingebouwd in de aantallen. Op de afdeling IT gaat het om 155 tot 240 boventalligen. Degenen die hun informele netwerk het best benutten, lijken de meeste kans te maken op doorstromen naar een andere plek intern.

De vakbonden FNV en CNV vrezen aanzienlijke aantallen gedwongen ontslagen, te meer omdat de interne herplaatsingsmogelijkheden beperkt zijn. De bonden vinden dat de staatssteun die ING momenteel krijgt een reden moet zijn om de gevolgen van de reorganisatie voor personeel beperkt te houden.

Goed nieuws is er ondertussen ook. ING stelt verder te kijken dan de huidige crisis. Vooralsnog blijft de bankverzekeraar talenten recruiteren op beurzen en congressen. Ook de programma's voor het opleiden en trainen van talent gaat gewoon door. "We bieden wel minder plaatsen aan voor trainees", zegt Van der Giessen. "In 2008 hadden we honderd traineeships, in 2009 zullen het er maximaal vijftig zijn, waarvan 2/3 in Nederland en 1/3 in het buitenland."

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Nanoknutselen in de cleanroom van TU Delft

Het Else Kooi Lab van de TU Delft is een cleanroom van wereldformaat. Op 20 maart mocht de pers naar binnen. "De volgende stap? Deeltjes isoleren op atomair niveau op één chip."

Lees artikel »

Hoe gaan we dat doen, samenwerken met bots?

Volgens leiderschapsgoeroe Joseph Folkman stelt AI nieuwe eisen aan managers. Ze moeten kunnen samenwerken in hybride teams met bots en mensen die (soms) meer weten dan zij.

Lees artikel »

“Wat gezondheid is mag iedereen zelf bepalen”

Noord-Limburg wil de gezondste regio van Nederland worden en heeft grootse plannen. Het klinkt aantrekkelijk maar een burgerraadslid uit Horst aan de Maas heeft felle kritiek.

Lees artikel »

Securityproject Melissa hackt Russische hackers

Na Deadbolt en Genesis Market werd onlangs de hackersgroep Qakbot opgerold, mede dankzij het cybersecurityproject Melissa. Arwi van der Sluijs is er trots op en vertelt.

Lees artikel »

Pfas-zaak Dordrecht zet forever chemicals op radar

Het gevaar van pfas voor de volksgezondheid is niet meer te bagatelliseren door de recente rechtszaak tegen Chemours in Dordrecht. Maar pfas is here to stay. Hoe nu verder?

Lees artikel »

Het wonder van geperst, verhit en gefilterd gras

Start-up Grassa claimt meer eiwit uit gras te kunnen halen dan de koe. Gras is niets minder dan een wonderplantje volgens directeur Rieks Smook: "Er kan zoveel méér met gras."

Lees artikel »

Moleculair bioloog over gedrag en kwantumfysica

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar fresh air

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »

Google wil onze medische data, maar wat willen wij?

Care Studio van Google Health heeft aangekondigd in de VS patiëntendossiers te willen gaan beheren. Huisarts Huib Rutten ziet risico's: "De regie moet altijd bij de patiënt blijven."

Lees artikel »

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood haar excuses aan maar met financiële steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »