Secrid neemt made in Holland letterlijk

De Cardprotector en City Wallet van het nieuwe merk Secrid kunnen met recht Dutch Design worden genoemd: aluminium uit Helmond, kunststof uit Oud-Beijerland, stalen bladveertjes uit Haarlem, leer uit Rijen en stikwerk uit Schiedam. De productie vindt plaats in de sociale werkplaats in Leiden. Marianne van Sasse van IJsselt: "Wat je van ver haalt is niet altijd lekker."

Het eerste jaar voor het nieuwe merk Secrid is succesvol verlopen. De Cardprotector (de chique houder voor bankpasjes, creditcards en ov-chipkaarten) ging tienduizenden keren over de toonbank. Toen het bedrijf in juni 2010 besloot de Cardprotector voortaan ook aan te bieden als compleet product met een leren hoesjes eromheen (de City Wallet - de kleinste portemonnee ter wereld) kreeg de verkoop een nieuwe impuls. Op meer dan 200 verkooppunten in het hogere segment wordt het product verkocht (ook in België, Duitsland, Japan, Denemarken en IJsland). De populariteit hangt mede samen met veiligheid: ov-chipkaarten in een aluminium protector kunnen niet door rfid-hackers worden uitgelezen.

Secrid staat voor ‘het nieuwe betalen'. De innovatieve lifestyleproducten die het merk brengt, kunnen alleen worden gerealiseerd doordat achter de schermen alles in het werk wordt gesteld om het logistieke en productieproces te optimaliseren. Maatschappelijk zo verantwoord mogelijk ondernemen is daarbij de insteek.

China en India... zó 2010

Het leer voor de City Wallet kwam aanvankelijk nog volledig uit India, waar de arbeidsomstandigheden in de fabrieken vaak slecht zijn. Begin dit jaar stapte Secrid deels over naar Rompa uit het Brabantse Rijen. Rompa is een van de weinige leerlooierijen in Nederland die de concurrentiestrijd met India en China aandurven. Dat de kosten wat hoger zijn vindt Van Sasse van IJsselt bijzaak: "We leveren kwaliteit en hoeven echt niet de goedkoopste te zijn. Het gaat ons ook om maatschappelijke meerwaarde."

Ook het stikwerk is een verhaal apart. Stikken in India is een zeer arbeidsintensief proces met veel handelingen. De City Wallets kunnen in Nederland gestikt worden vanwege het feit dat het stikproces is geautomatiseerd (handwerk blijft grotendeels achterwege) en het productieproces heel slim is uitgedacht. De leren hoesjes zijn zo ontworpen dat er drie tegelijk op één machine kunnen worden gestikt.

Slimme verpakkingen

Made in Holland is wat Secrid betreft de nieuwe standaard. Van Sasse van IJsselt: "Het is beter voor onze economie en soms zelfs goedkoper: stalen bladveertjes en plastic zijn hier goedkoper dan in China. Veel mensen weten dat niet." Het Made in Holland-concept betreft overigens ook de productie zelf. De eerste 13.000 Cardprotectors zette Van Sasse van IJsselt nog samen met haar man Rene van Geer en familie en vrienden in elkaar. Ondertussen werd samen met de sociale werkplaats DZB in Leiden een assemblageafdeling opgezet. Daar zetten sindsdien mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap de producten in elkaar.

Last but not least wordt kritisch gekeken naar afvalstromen en logistieke efficiency. Ook hier: geen half werk. Het voorbeeld van Van Sasse van IJsselt is veelzeggend: "We wisten dat 50 procent van de verpakkingen al door de winkeliers wordt weggegooid. Dus hebben we een doosje ontworpen waarin je pasjes opbergt die je niet meeneemt. Ik noem het een docking station voor je Cardprotector. Van deze chique doosjes wordt misschien geen 50 maar 20 procent weggegooid. Nou, de papierfoam kan in de papierbak en het FSC-karton is recyclebaar. We maken niet zomaar een doosje. Over alles denken we na."

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

“Wat gezondheid is moet iedereen zelf bepalen”

Noord-Limburg wil de gezondste regio van Nederland worden en heeft grootse plannen. Het klinkt aantrekkelijk maar een burgerraadslid uit Horst aan de Maas heeft felle kritiek.

Lees artikel »

Securityproject Melissa hackt Russische hackers

Na Deadbolt en Genesis Market werd onlangs de hackersgroep Qakbot opgerold, mede dankzij het cybersecurityproject Melissa. Arwi van der Sluijs is er trots op en vertelt.

Lees artikel »

Pfas-zaak Dordrecht zet forever chemicals op radar

Het gevaar van pfas voor de volksgezondheid is niet meer te bagatelliseren door de recente rechtszaak tegen Chemours in Dordrecht. Maar pfas is here to stay. Hoe nu verder?

Lees artikel »

Het wonder van geperst, verhit en gefilterd gras

Start-up Grassa claimt meer eiwit uit gras te kunnen halen dan de koe. Gras is niets minder dan een wonderplantje volgens directeur Rieks Smook: "Er kan zoveel méér met gras."

Lees artikel »

Moleculair bioloog over gedrag en kwantumfysica

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar fresh air

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »

Google wil onze medische data, maar wat willen wij?

Care Studio van Google Health heeft aangekondigd in de VS patiëntendossiers te willen gaan beheren. Huisarts Huib Rutten ziet risico's: "De regie moet altijd bij de patiënt blijven."

Lees artikel »

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood haar excuses aan maar met financiële steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »

Mark Soetman levert de primeur: rauw krabbenvlees

Start-up Crustalicious heeft een machine ontwikkeld die kleine krabben in zes stappen ontdoet van pcb's, zware metalen, ingewanden en schaal. Een wereldprimeur!

Lees artikel »

Meneer Parkinson gaat niet weg, maar boksen helpt wel

Parkinson dendert als een epidemie door Europa. Om het ziektebeeld te vertragen worden steeds meer bokstrainingen speciaal voor Parkinson-patiënten verzorgd.

Lees artikel »