
Digitale transformatie: snelheid is key.
Accenture weet: digitaal transformeren kan sneller
Gepubliceerd op maandag 24 april 2023
Tijdwinst pakken in de digitale transformatie is concreter dan je denkt. Accenture gebruikt er de term compressed transformation voor. Zo’n 8 procent van de klanten hebben volgens Roy Ikink en Sjoerd van Gendt alles in huis om de digitale transformatie versneld door te voeren, met goede leiders, een sterke digital core en genoeg technische kennis (ook in de board) van data, AI en cloud.
Opmerkelijk bericht in het Financieele Dagblad: Wolters Kluwer groeit harder door artificiële intelligentie. De voormalig uitgever van boeken en tijdschrift is de afgelopen twintig jaar geëvolueerd naar leverancier van informatie en data-analysesystemen voor wetenschappers, medici en juristen. Wolters Kluwer levert kwartaal op kwartaal jaloersmakende groeicijfers. Hoe kan dat? Roy Ikink en Sjoerd van Gendt hebben daar wel een idee over. Zonder in detail te treden over individuele bedrijven en eventuele (toekomstige) klanten, gooien zij het op compressed transformation, een nieuwe term in informatie- en communicatietechnologie.
Opschalen en door
Van Gendt: “Compressed transformation zou je kunnen zien als een versnelde vorm van digitaal transformeren. Wij hebben een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat wereldwijd 8 procent van onze klanten in die categorie valt. Kijk, iedereen heeft te maken met macro-economische veranderingen zoals de pandemie, de enorme volatiliteit in de markten en nieuwe technologische ontwikkelingen rond data, AI en de cloud, maar die 8 procent heeft snel reageren in de digital core. Zij realiseren 10 procent meer financiële waarde en meer speed to value. Ze halen ook eerder waarde uit hun transformatie, 30 procent eerder in het eerste jaar, en realiseren een betere customer experience.”
Ikink vult aan: “Deze voorlopers ofwel re-inventors zetten digitalisering structureel, volcontinu en met een hogere snelheid in om dingen anders te doen. Dan hebben we het niet over een paar procentjes maar over versnellingen met een factor twee, drie of vier. Een global rollout kan zomaar van vijf naar twee jaar. Een praktijkvoorbeeld? Een Nederlandse klant in de hightech-industrie draait data-analytics over de hele waardeketen: inkoop, productie en klantbenadering. Zij creëren waarde door dingen efficiënter te doen en processen te harmoniseren. Ook de governance hebben ze eromheen gemaakt. Hun projecten leveren nu al honderden miljoenen aan waarde op. Het is continu verbeteren, opschalen en door.”
De juiste mindset
Zonder de juiste mindset en een goede wisselwerking tussen IT en de business lukt dit alles natuurlijk nooit. Van Gendt: “De mensen in de board moeten zelf ook accountable zijn.” Ikink: “Het is een illusie te denken dat de gemiddelde CIO deze verandering zelf kan drijven. Hij kan alleen faciliteren. IT moet de business (de interne klant) opleiden en inspireren. Wij zeggen: ga eens samen op bezoek bij je klanten en laat ze vertellen waar het naartoe gaat in de technologie. De kennis mag niet op de IT-afdeling blijven hangen. Als de business het snapt, kan het vliegwiel op gang komen en is er veel waarde te halen. Op meerdere vlakken.”
Vroeger ging waardecreatie enkel over klantwaarde en winst. Ook dat verandert snel. Van Gendt: “We bewegen toe naar ‘360-value’. Naast winst en klantwaarde zijn ook sustainability, goed scoren op de ESG-doelen, bedrijfsimago en talent binnenhalen essentieel. De maatschappij is veeleisender geworden. Wat voeg je toe? Soms moet je misschien niet voor winst gaan maar voor het binnenhalen van de juiste mensen.” Ikink vat samen: “Bedrijven die erin slagen het verandertempo vast te houden, en elke maand de lat een stapje hoger leggen, performen beter. Wij hebben daar best practices, modelprocessen en voorgeconfigureerde systemen voor op de plank liggen. Ze hoeven maar een paar fundamentele keuzes te maken.”