Grootste hackathon wereldwijd in Groningen

Van 11 tot 14 april 2019 vond in de Suikerfabriek in Groningen Odyssey plaats, ’s werelds grootste hackathon voor blockchain en AI. Zo’n 1.500 ‘hackers’ gingen 48 uur aan de slag met gewichtige maatschappelijke thema’s, van voedselketens eerlijker maken tot managen van je eigen pensioenplan, van ontwikkelen van digitaal burgerschap tot reduceren van fossiele brandstoffen.   

“Ik denk gewoon dat dit een enorm groeimoment is”, zegt student Joeri van Loon van de Haagsche Hogeschool. Het is vrijdag 11 april. Van Loon kijkt om zich heen in de enorme hal van de Suikerfabriek in Groningen. Hier, in dit donkere, met graffiti bespoten hol, nemen vandaag honderd teams en zo’n 1.500 creatievelingen en developers deel aan Odyssey, ’s werelds grootste hackathon voor blockchain en AI met 200.000 euro aan beloningen. Voor Van Loon is dit the place to be.  

Vanmiddag om één uur gaat de klok tikken. Van Loon en zijn team hebben precies twee etmalen de tijd om zich te verdiepen in nieuwe pensioenproducten. ‘Rethink retirement’ noemt de organisatie het thema. Dat past beter bij de jonge doelgroep die hier vandaag los gaat. Partners van het evenement zijn ministeries, universiteiten en grote bedrijven als KLM, Enexis, Gasunie, Nutreco en Deloitte. Voor Van Loon’s team is pensioenuitvoerder APG de opdrachtgever.

Van Loon besloot “puur uit interesse” deel te nemen aan Odyssey. Hij zal het taaie thema pensioenen te lijf gaan met een machtig wapen: de blockchain. Van Loon: “Blockchain spreekt mij aan omdat gewone mensen er baat bij hebben, niet de banken, niet de grote bedrijven. Het idee dat we dit weekend gaan uitwerken is dat je straks op je 35ste zóveel gespaard hebt dat je met pensioen kunt. Deze nieuwe manier van leven willen we ontwikkelen voor de jonge generatie.”

Een volstrekt onhaalbaar idee. En daarom perfect passend in de filosofie van Odyssey. “Allow the unexpected to happen”, zegt organisator Rutger van Zuidam van DutchChain in zijn speech voorafgaand aan de spectaculaire openingsshow. “We are not here to optimize the status quo. Change can happen.” Van Zuidam haalt zelfs de twee dagen eerder gepubliceerde foto van het zwarte gat erbij om de ambities van Odyssey kracht bij te zetten. “The black hole is the perfect metaphor for what we are doing here.”

Engels is de voertaal. En dat is maar goed ook want er zijn maar liefst twintig nationaliteiten vertegenwoordigd. We lopen Kasper Meilgaard (“half Deens”) van het Blockchain Team van Leaseplan tegen het lijf. Meilgaard neemt deel aan Odyssey om andere mensen te leren kennen en om samen met zijn team een extreem goedkope wallet te bouwen, een digitale portemonnee. Die moet voor vijf euro op de markt komen, zodat het grootste deel van de wereldbevolking hem kan aanschaffen. “Voor geld en cryptomunten”, aldus Meilgaard.

Het idealisme druipt er vanaf. Een rastafari met groen haar maakt filmpjes. Ook verschillende cameraploegen van de regionale tv-zenders zijn vertegenwoordigd. Iedereen is vol verwachting, iedereen is er klaar voor. Rauwe bluesmuziek dendert door de hal, maar de akoestiek is zó slecht dat de muziek nauwelijks als blues te herkennen is. Niemand maalt erom want de wifi is fantastisch. Vandaag gaat het gebeuren. Deze hackathon zal de samenleving veranderen.    

Na 48 uur zweten worden de beste twintig teams gekozen. Zij zullen van april tot juni deelnemen aan een incubatieprogramma om hun prototype verder uit te werken. Bovendien worden ze in contact gebracht met relevante organisaties en eventuele investeerders. Het doel is helder: het prototype veranderen in een realiteit die bereikbaar is voor iedereen. Bij voorbaat een mooi streven.

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Grootste hackathon wereldwijd in Groningen

Dit voorjaar vond in de Groninger Suikerfabriek ’s werelds grootste hackathon voor blockchain en AI plaats. Zo’n 1.500 ‘hackers’ gingen aan de slag met maatschappelijke thema’s.

Lees artikel »

Mijn visie op hoogbouw in toch gezellig Rotterdam

Rotterdam bouwt momenteel extreem hoge woontorens. Wat betekent dit voor de leefbaarheid van de stad? Journalist en oud-Rotterdammer Ton Verheijen zocht het uit en spreekt zich uit.

Lees artikel »

Eerste steen Amsterdams outletcenter in SugarCity

De eerste steen van ATSO (Amsterdam The Style Outlets) werd gelegd op 21 juni. De voorbereidingen waren complex: “We moesten eerst een nieuw stuk polder creëren.”

Lees artikel »

Virtuele restaurants leunen sterk op slimme software

Sterrenkok Ron Blaauw heeft het virtuele restaurant ontdekt. En niet alleen hij. Virtuele restaurants zijn trending. “De slag wordt gewonnen door beste chef met beste software.”

Lees artikel »

Burgers boos over hoogbouwplannen

Veel gemeentes moeten 'verdichten' en jagen burgers in de gordijnen met hoogbouw. Wat kunnen bouwers doen die de hoogte in gaan en burgers te vriend willen houden?

Lees artikel »

Proef met golfenergie op Texel belooft nogal wat

Uitvinder Erwin Croughs heeft een droom: golfenergie omzetten in elektriciteit. De eerste stap is gezet. Met een subsidie van 2,8 miljoen euro is een pilot gestart voor de kust van Texel.

Lees artikel »

Criminaliteit voorspellen in zenuwcentrum Securitas

In Securitas Operations Center, het Nederlandse zenuwcentrum van de Zweedse beveiligingsmultinational, worden klanten en objecten 24/7 beveiligd. Een reportage.

Lees artikel »

Futuroloog over softskills en virtuele oncologen

De ene futuroloog is de andere niet. Onlangs luisterde ik naar een presentatie van Christian Kromme. En ik was onder de indruk. Hierbij een extract van zijn betoog over tech-trends.

Lees artikel »

Nieuwe auto komt (iets) vaker uit de webshop

Volvo en BMW hebben al stappen gezet. Amazon broedt op plannen en Alibaba heeft vending machines waaruit nieuwe auto’s tevoorschijn komen als kroketten uit de muur. En wij hebben Auto.nl.

Lees artikel »

Samen innoveren in oude RDM-fabriek Heijplaat

Dankzij RDM Makerspace kon de ANWB een slimme fietsverzekering ontwikkelen en Damen Shipyards een scheepsschroef printen in 3D. Een reportage.

Lees artikel »