ICT-bedrijven met ‘autisten’ maken groeispurt

Outsourcing naar Roemenië of India heeft zo zijn nadelen. De overheadkosten zijn hoog, het kwaliteitsniveau is altijd een verrassing en taalbarrières maken de communicatie lastig. Waarom niet onze eigen (briljante) autisten een kans gegeven? In de waaier van het autisme spectrum syndroom (ASS) barst het van talent. "Hoe minder je vraagt hoe hoger hun productiviteit."

De schattingen over het aantal ‘ICT-capabele' autisten in Nederland lopen uiteen van 5.000 tot 20.000. Een flink deel daarvan zit thuis op de bank (vaak zonder uitkering) of werkt bij de gemeentelijke plantsoenendienst. Daarmee gaat een bulk aan talent verloren. Want als mensen met ASS (autisme spectrum syndroom) ergens tot hun recht komen, is het wel in de ICT-sector, die veel repetitief testwerk heeft, maar ook serieuze uitdagingen voor analytische denkers voor cyber security en geavanceerd netwerkbeheer. Tech-bedrijven als Sogeti, Centric en Philips zijn ASS-minded, en in Silicon Valley tel je pas mee als je Asperger

Tot zover de clichés. Hoe is de praktijk bij IT-bedrijven die dagelijks werken met autisten (met lichte of zwaardere symptomen)? "Zolang je ze laat doen waar ze goed in zijn, is het geen probleem", aldus Jan van Zoelen, projectmanager bij Carapax IT. Dit bedrijf beweert "tegen een buitengewoon attractieve prijs" te concurreren met outsourcing naar het buitenland. Carapax IT opereert hoofdzakelijk vanuit het eigen competence center in Gouda en biedt opdrachtgevers de mogelijkheid on demand tijdelijk over extra capaciteit te

Focus

Carapax IT heeft 6 ICT'ers met wat serieuzere autistische symptomen op de loonlijst. De ambitie is er eind dit jaar 20 te hebben. Carapax IT ziet volop mogelijkheden. Volgens Van Zoelen zijn ze erg goed in het herkennen van inconsistenties in patronen voor data-analyse. Ook scripting voor websites gaat heel goed. Hun focus is ijzersterk. Ze bijten zich vast en stoppen niet voordat een klus voor honderd procent klaar is.

Daar staat tegenover dat ze meer begeleiding nodig hebben en dat werkgevers een ‘stressvrije' en ‘prikkelarme' werkplek moeten inrichten. Lichtflitsen, rinkelende telefoons, op en neer lopende collega's... ze kunnen ervan in de war raken. Ze zijn onhandig in sociaal contact. Dubbelzinnige grapjes vallen niet altijd goed, met (bedrijfs)politieke spelletjes kunnen ze niks, multitasken gaat moeizaam en snoeiharde deadlines kunnen paniek in de tent brengen. Van Zoelen: "Dit lijkt extreem. Maar als je weet waar je rekening mee moet houden, heb je echt heel goede medewerkers aan hen. Wij moeten gewoon wat meer puzzelen en plannen om ze op stoom te krijgen."

Hoog IQ

ITvitae in Amersfoort mikt vooral op "high functionals met Asperger en een hoog IQ", zoals directeur Harry Lemmens ze noemt. ITvitae leidt hen op tot software-ontwikkelaars, it-beheerspecialisten en cyber security-experts. Het bedrijf heeft momenteel 12 zelf opgeleide mensen op de payroll: testers, programmeurs, ontwikkelaars en functioneel ontwerpers.

Anders dan Carapax IT hanteert ITvitae een open model. De mensen werken bij opdrachtgevers op locatie. Daar hoeft geen aangepaste ruimte te worden ingericht (en een klok aan de muur is ook geen probleem). Maar er is zoals gezegd wel wat extra begeleiding en zorg nodig. Lemmens licht toe: "Vroeger werden deze mensen ‘excentriek' genoemd. Ze reageren ‘anders'. Als je dat weet, en er rekening mee houdt, zijn ze goud waard. Het fijne is dat ze loyaal zijn. En veel minder gevoelig voor financiële beloning. Als ze gewaardeerd worden, gaan ze absoluut niet weg."

Volgens Lemmens moeten werkgevers met plannen heel goed weten waar ze aan beginnen als ze iemand met Asperger binnenhalen. De werkgever en de bewuste afdeling van het bedrijf moeten ready, willing en able zijn -in de woorden van Lemmens. Tien minuten begeleiding aan het begin en aan het eind van de dag is vaak voldoende. Lemmens: "Als die begeleiding erbij inschiet, begin er dan maar liever niet aan."

Coöperatie opgericht

ITvitae heeft onlangs samen met de bedrijven Specialisterren, Cardan Technobility en Flincl de eerste coöperatie van sociale ICT-ondernemers opgericht: IN2IT helpt talenten met ASS aan de slag (en uit de uitkering). Dat kan op detacheringsbasis of in vaste dienst, intern of extern. IN2IT heeft daarnaast ook gewoon commerciële doelstellingen. Directeur Eddy Dekkers van Flincl omschrijft die helder: "Samen kunnen we grotere testopdrachten aannemen. Met 40 mensen een applicatie testen binnen één week is nu haalbaar. We leggen trouwens geen strakke deadlines bij hen neer. Uit ervaring weten we ongeveer hoeveel ze aan kunnen."

Ook Dekkers wil met Flincl in 2015 een groeispurt maken. Het bedrijf heeft 9 medewerkers met ASS en wil naar 20. Door kennis en ervaring uit te wisselen met de andere bedrijven uit de coöperatie, komt er steeds meer efficiency in de werkprocessen. En dan wordt het eigenlijk pas echt leuk. Dekkers vat samen: "Laat ze doen waar ze goed in zijn en bied hen een duidelijke dagstructuur, met regelmatig een scrum-overleg. Vraag hen zelf hoe ze het best functioneren want dat weten ze precies. En bemoei je niet teveel met hun werk. Hoe minder je vraagt hoe hoger hun productiviteit."

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Nanoknutselen in de cleanroom van TU Delft

Het Else Kooi Lab van de TU Delft is een cleanroom van wereldformaat. Op 20 maart mocht de pers naar binnen. "De volgende stap? Deeltjes isoleren op atomair niveau op één chip."

Lees artikel »

Hoe gaan we dat doen, samenwerken met bots?

Volgens leiderschapsgoeroe Joseph Folkman stelt AI nieuwe eisen aan managers. Ze moeten kunnen samenwerken in hybride teams met bots en mensen die (soms) meer weten dan zij.

Lees artikel »

“Wat gezondheid is mag iedereen zelf bepalen”

Noord-Limburg wil de gezondste regio van Nederland worden en heeft grootse plannen. Het klinkt aantrekkelijk maar een burgerraadslid uit Horst aan de Maas heeft felle kritiek.

Lees artikel »

Securityproject Melissa hackt Russische hackers

Na Deadbolt en Genesis Market werd onlangs de hackersgroep Qakbot opgerold, mede dankzij het cybersecurityproject Melissa. Arwi van der Sluijs is er trots op en vertelt.

Lees artikel »

Pfas-zaak Dordrecht zet forever chemicals op radar

Het gevaar van pfas voor de volksgezondheid is niet meer te bagatelliseren door de recente rechtszaak tegen Chemours in Dordrecht. Maar pfas is here to stay. Hoe nu verder?

Lees artikel »

Het wonder van geperst, verhit en gefilterd gras

Start-up Grassa claimt meer eiwit uit gras te kunnen halen dan de koe. Gras is niets minder dan een wonderplantje volgens directeur Rieks Smook: "Er kan zoveel méér met gras."

Lees artikel »

Moleculair bioloog over gedrag en kwantumfysica

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar fresh air

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »

Google wil onze medische data, maar wat willen wij?

Care Studio van Google Health heeft aangekondigd in de VS patiëntendossiers te willen gaan beheren. Huisarts Huib Rutten ziet risico's: "De regie moet altijd bij de patiënt blijven."

Lees artikel »

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood haar excuses aan maar met financiële steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »