Criminaliteit voorspellen in zenuwcentrum Securitas

Het Securitas Operations Center in Geldrop is het Nederlandse zenuwcentrum van de Zweedse beveiligingsmultinational Securitas. Van hieruit worden klanten en objecten 24/7 beveiligd. Een reportage. Het Securitas Operations Center in Geldrop is het Nederlandse zenuwcentrum van de Zweedse beveiligingsmultinational Securitas. Van hieruit worden klanten en objecten 24/7 beveiligd. Een reportage.

 

“Dames, mogen we binnenkomen?” Met een vragende blik, en de deurklink in de hand, steekt Area Manager Ron Mense voorzichtig zijn hoofd naar binnen bij de High Security Room van het SOC (Securitas Operations Center) in Geldrop. Hij mag dan wel de verantwoordelijke manager zijn van dit bedrijfsonderdeel, de speciale protocollen zijn heilig, zeker in de High Security Room. De dames kunnen zomaar ‘nee’ zeggen, bijvoorbeeld als ze net een panieksituatie van een klant aan het oplossen zijn. Op zo’n moment kunnen ze even geen pottenkijkers (lees: journalisten) gebruiken.  

Gelukkig, we mogen naar binnen. Het is vrijdag 8 februari 2019. In de High Security Room zitten vier dames met headsets op hun hoofd tientallen camerabeelden en ingewikkelde tabellen en grafieken in de gaten te houden. Hier worden kantoren, fabrieken, schepen, auto’s, ladingen vracht en mensen met een hoog risicoprofiel gemonitord.

“Een groot deel van de Quote 500 is hier aangesloten”, vertelt Mense. “Maar ook vrouwen uit Blijf-van-m’n-lijf-huizen met een panic button op zak omdat ze bedreigd worden door hun ex. En personen die om een andere reden een hoog risicoprofiel hebben.” Wie? Daarover kunnen we alleen maar speculeren. Misschien Peter R. de Vries wel, of misdaadverslaggever John van den Heuvel. Misschien burgemeester Jos Wienen van Haarlem, die hard optrad tegen No Surrender en de Hells Angels? Misschien. Van Ron Mense krijgen we geen namen te horen. Het blijft bij een schalks “wie zal het zeggen”. Met bijbehorende glimlach. Welkom in het zenuwcentrum van Securitas Nederland.

Predictive data
Begin januari werd bekendgemaakt dat het SOC de panden en eigendommen van de zakelijke en particuliere klanten van SBG (Security Business Group) mag beveiligen. Het is een verlenging van de samenwerking. Voornamelijk op afstand -maar ook op locatie, en met surveillancewagens- blijven de klanten van SBG 24/7 verzekerd van beveiliging voor de komende vijf jaar. Daarmee heeft Securitas er weer een tevreden klant bij. De Zweedse beveiligingsmultinational heeft inmiddels 350.000 medewerkers in 53 landen. In Nederland telt het concern 25 vestigingen, 7.000 medewerkers en een omzet van ruim 300 miljoen euro.

Beveiligen is big business geworden. Om die reden moet er voortdurend worden aangehaakt op nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat geldt ook voor het SOC. In 2017 werd dit bedrijfsonderdeel flink gemoderniseerd. Ook het IT-systeem werd opgeschoond. Het SOC werkt sindsdien met een klein aantal applicaties, voor het alarmverwerkingsplatform, de videosystemen, track & trace-meldingen en de eigen apps.

Het SOC bestaat uit zes bedrijfsonderdelen. Op de eerste verdieping hebben we het Service Center, waar al het voorbereidende werk wordt gedaan en elektrotechnische installateurs terecht kunnen om hun apparaten aan te sluiten, en de afdeling Customer Care, waar alle 088-calls worden afgehandeld. Hier wordt zo’n 80 procent van alle telefoontjes direct beantwoord.

Het hele scala aan beveiligingsdiensten wordt aangeboden: traditionele monitoring, alarmopvolging, videodienstverlening, 24/7 bereikbaarheidsservice, mobiele surveillance, track & trace-services, sluitbegeleiding op afstand en fysiek beveiligen op locatie. Alle data die dit oplevert, wordt in het SOC opgeslagen, eventueel verrijkt met externe data, en geanalyseerd. Alleen beelden van gezichten worden niet opgeslagen want dat mag niet volgens de nieuwe privacywet.

Kogelwerende deur
Het echte zenuwcentrum bevindt zich op de begane grond. We gaan naar binnen via een kogelwerende deur. ‘Gebruik van GSM verboden’, staat er pontificaal op gestickerd. Hier vinden we de al genoemde High Security Room, de Particuliere Alarm Centrale, het Dispatch Center en het Video Monitoring Center. Vandaag zitten hier enkele tientallen beveiligers in smetteloos gestreken bedrijfskleding de ene na de andere melding te verwerken. Er is net een dienstwissel geweest, dus mensen zitten nog maar amper op hun post. Een duizelingwekkend aantal beeldschermen, schema’s en grafieken wordt hier dag en nacht in de gaten gehouden. De operators worden afgerekend op ‘het aantal aangenomen telefoontjes’ en ‘de reactietijd op de meldingen in behandeling’.

Maar liefst één miljoen signalen per maand komen er binnen. Een groot deel wordt geautomatiseerd verwerkt. In één op de tien gevallen moet er een operator aan te pas komen om een probleem op te lossen. “Je moet weten dat ruim 98 procent van alle meldingen vals is”, aldus Mense. “Een konijn of hond loopt door het beeld, het waait en er valt een tak op een gazon, of een gevaarlijk transport wijkt af van de route door een wegomleiding. Allemaal afwijkingen van de standaard, maar zonder gevaar. Het wordt anders als er ineens een man met bivakmuts in beeld verschijnt. Dan sturen we de politie aan.”

De hoogste prioriteit hebben overvallen en brand, daarna komen inbraak en sabotage. De rest volgt in volgorde van belangrijkheid. Mense: “Hoe hoger de prioriteit, hoe hoger het bijbehorende service level agreement. In de wet staan de niveau’s die we absoluut moeten halen. Daarop worden we ieder jaar geaudit. Als we ons niveau niet halen? Dan kan ik iedereen naar huis sturen.”

Wat een goede operator voor elkaar krijgt, kunnen we zien in de recente Deense thriller Den Skyldige (de schuldige, TV). De film speelt zich af in een meldkamer van de alarmcentrale van de politie van Kopenhagen. Daar werkt rechercheur Asger Holm met een luisterverbinding en track & trace-systeem. Holm krijgt een noodoproep van een ontvoerde vrouw. Althans, dat lijkt het verhaal. Maar waarom is hij zo gespannen? Gaandeweg wordt duidelijk wat er aan de hand is, met hemzelf en met de vrouw, die suïcidaal blijkt te zijn en van een brug wil springen. De rechercheur brengt haar op andere gedachten door op te biechten dat hij zelf voor de rechter moet verschijnen omdat hij iemand heeft doodgeschoten terwijl dat niet nodig was. Zenuwslopend. Met een goede afloop. 

Cameratechnologie
Uiterst zelden loopt het bij het SOC uit de hand. Maar het komt voor dat medewerkers getuige zijn van bedreigingen, zelfs met dodelijke afloop. Mense: “Vorig jaar werd een studente doodgestoken waarmee we een luisterverbinding hadden. Zij werd bedreigd en had een panic button op zak. Toch ging het mis. Zoiets maakt natuurlijk diepe indruk. Als het nodig is, hebben we psychologische begeleiding voor onze mensen.”

Dat panieksituaties zeldzaam zijn in het SOC, heeft alles te maken met de ontwikkeling die het beveiligingswerk heeft doorgemaakt. Re-actief beveiligen (zoals het vroeger ging) is gericht op de laatste stappen van een criminele activiteit: uitvoeren en vluchten. Het nieuwe beveiligen neemt ook alle stappen daarvoor mee. Met andere woorden: voordat een crimineel zijn slag slaat en vlucht, heeft hij al allerlei stappen gezet en sporen nagelaten. Hij heeft informatie en materiaal verzameld, observaties gedaan ter plekke en tests uitgevoerd. Allemaal afwijkende patronen. Mense: “Die krijgen we steeds beter in het snotje. Vaak kunnen we bijsturen voordat er erge dingen gebeuren.”

Ook videobeveiliging op afstand (ofwel remote video solution) heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Dankzij verbeterde camera’s en steeds verfijndere sensortechnologie. Neem een bedrijventerrein. De intelligente camera’s herkennen verdachte situaties en sturen direct een niet te missen alert naar de meldkamer: Suspicious activity detected. De operator pakt niet alleen de livebeelden op maar ook de regie. Kwaadwillenden worden direct aangesproken via de microfoon in de camera: Let op! U bevindt zich op privégebied. Verlaat dit terrein. Daarmee is de eerste dreiging al afgewend.

Maar het gaat verder. De warmtesensoren in de camera’s detecteren in het donker potentiële dreiging. Als die er is, gaat er opnieuw een alert naar de meldkamer: Intruder detected on thermal camera 3. En wederom een verbale waarschuwing van de operator: We hebben u in beeld. Onze beveiligers komen eraan. Diens harde stem doorbreekt de stilte van de nacht en jaagt zelfs ervaren criminelen de stuipen op het lijf, zeker als ze ook nog eens gevangen worden door een priemende lichtbundel. Videobeveiliging op afstand dus. Het is effectief en relatief goedkoop omdat het dure mensenwerk op locatie beperkt blijft tot de momenten dat het ècht nodig is. Zo worden bedrijventerreinen, tankstations, winkelstraten en snelwegen 24/7 gemonitord en bouwt Securitas aan een veiligere wereld.

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

"Installatiebedrijven, hou vooral die achterdeur dicht"

Van de instromende jongeren in de installatiebranche vertrekt 55 procent binnen twee jaar. Dramatisch! Directeur Sven Asijee van Wij Techniek moet de exodus stoppen.

Lees artikel »

Onbewerkt en biologisch voedsel écht (niet) beter

Door corona en problemen in slachthuizen is de consument scherp op voedselveiligheid. Toch biedt ook lokaal, onbewerkt en biologisch voedsel geen enkele garantie.

Lees artikel »

Op welke technologie zet kleine retailer zijn centen?

Hoe ziet een kleine retailer het verschil tussen een nutteloze hype en een onmisbare technologische doorbraak? Een verhaal over beacons, bitcoins, blockchain en bankmakerij.

Lees artikel »

Stedentransformatie: van grauwgrijs naar frisgroen

Slim toegepaste vegetatie in steden werkt positief op klimaatopgave, biodiversiteit, watermanagement en verkoeling in hete zomers. Hoe vergroenen we onze steden?

Lees artikel »

Digitale zelfhulp zonder pil of psychiater in opkomst

Huisartsen hebben door de coronacrisis minder tijd voor depressies, sociale fobieën en eenzaamheid. Gelukkig zijn er apps voor zelfhulp bij psychische klachten.

Lees artikel »

Zelfsturende teams bij bouwer BINX Smartility

Wie krijgt de schuld? Van de vechtcultuur in de bouwsector lusten de honden geen brood. Bij BINX Smartility in Groenlo hebben ze daar iets op gevonden: zelfsturende teams.

Lees artikel »

Toekomst arbeidsmarkt volgens Wim de Ridder

Google for Jobs komt eraan, wederom een revolutie op de arbeidsmarkt. Waar gaat het naartoe? We vragen het aan visionair Wim de Ridder. "Ik vrees de surveillance-economie."

Lees artikel »

Allergrootste hackathon wereldwijd in Groningen

Dit voorjaar vond in de Groninger Suikerfabriek ’s werelds grootste hackathon voor blockchain en AI plaats. Zo’n 1.500 ‘hackers’ gingen aan de slag met maatschappelijke thema’s.

Lees artikel »

Mijn visie op hoogbouw in toch gezellig Rotterdam

Rotterdam bouwt momenteel extreem hoge woontorens. Wat betekent dit voor de leefbaarheid van de stad? Als oud-Rotterdammer zocht ik het uit. Met de nodige nostalgie.

Lees artikel »

Eerste steen Amsterdams outletcenter in SugarCity

De eerste steen van ATSO (Amsterdam The Style Outlets) werd gelegd op 21 juni. De voorbereidingen waren complex: “We moesten eerst een nieuw stuk polder creëren.”

Lees artikel »