Sinds ik in 1981 het Paleis van Versailles zag, ben ik schrijver. En sinds ik in 1995 afstudeerde aan de School voor Journalistiek, ben ik bedrijfsjournalist. Specialisatie: economie. Handelsmerk: sprankelende teksten en verhalen.

De nieuwsgierigheid zat er al vroeg in. Als kind vroeg ik mijn vader het hemd van het lijf. Hoe lang duurt het voordat het licht van de zon de aarde bereikt? Wanneer is Europa gesticht? Zijn de allergrootste schildpadden groter dan een Volkswagen Kever? Vragen en nog eens vragen, dat ging de hele dag zo door. Hoe vaak weert een zebra de aanval van een leeuw af? Wanneer gaat een land failliet? Word ik groter dan 1 meter 85?

Op veel vragen heb ik een antwoord gekregen. Op minstens zoveel vragen hangt het antwoord nog in de lucht. Dat maakt de journalistiek zo'n fascinerend beroep. Ik doe het nu 22 jaar en het verveelt me nog steeds niet. Die interesse en verbazing zet ik om in mijn werk, het schrijven van artikelen.

Artikelen mogen kritisch zijn en schuren. Graag zelfs! Maar het is geen must. En zeker geen vooropgezet plan. Ik werk met open vizier. Zonder mijn ogen te sluiten voor wat zich aandient, probeer ik altijd het positieve te zien. Zo breng ik de wereld in beweging. Het is mijn taak en verantwoordelijkheid.

Ethiek heb ik hoog zitten. Natuurlijk kan het zijn dat geïnterviewden zich kritisch, beschuldigend of negatief uitlaten over personen, instellingen of bedrijven. Dan geldt het principe van hoor en wederhoor. Degene die wordt beschuldigd, krijgt de kans zich te verweren. Het is een van de leidende principes in de journalistiek.

Ik denk dat ik mijn vak versta, en daarin word ik bevestigd door Tekstnet. In 2006 kwam ik door de strenge selectie van Tekstnet, het crème de la crème van zo'n 250 Nederlandse tekstschrijvers.

Dit vonden de beoordelaars:

  • "Ton Verheijen kiest voor vlot taalgebruik dat dicht bij spreektaal ligt."
  • "Lekker lopende, bondige stukken met vlotte intro's en veel voorbeelden."
  • "Hier is een echte tekstschrijver aan het werk met een (te?) vlotte pen."
  • "Prettig leesbaar en licht verteerbaar. De start trekt de lezer het artikel in."

En dit vonden anderen:

  • Henk de Ruiter op LinkedIn: "Wat een verademing deze journalist en wat dapper van Ton Verheijen! Hij durft wat alle zogenaamde kwaliteitskranten/media in Nederland niet durven. Hij benoemt de feiten. Step up and lead. Het gaat over onze gezondheid. Verdiep jezelf in de feiten en neem niet voor waar aan wat je dagelijks repeterend over je heen gestort krijgt op tv en in kranten."
  • Eddy Buiting (redacteur Eisma Vakmedia): "Ik vind het een goed verhaal. Mooi puntig, to-the-point en scherp. Echt zoals ik ze van jou verwacht en wat ik waardeer. Gaan we mooi mee uitpakken."
  • Arjan van Oosterhout (hoofdredacteur Twinkle Magazine): "Lekker verhaal, mooi werk! Muller kletst er stevig in."
  • Annelies de Jong (directeur IMOZ): "Goed hoor, hoe jij dit schrijft. Wat word ik hier toch blij van."
  • Resi Lankester (redacteur Yoga Magazine): "Wauw Ton, wat een mooi rakend verhaal. Er gaat heel veel rust vanuit. Bijzonder hoor."
  • Rik Sanders (redacteur Computable): "Mijn complimenten, mooi verhaal, bij vlagen spannend. Een boeiend inkijkje in een sector die we niet goed kennen. Knap!"
  • Christine van Hulst (beëdigd vertaler): "Leuk artikel, het enthousiasme spat er vanaf!"
  • Robert Verhaaf (kunstenaar): "Prachtig verhaal, goed geschreven. Bijzonder qua onderwerp. En met een mooie spanning erin. In één keer uitgelezen."
  • Ed Stibbe (oprichter Brand Preference): "Wat een ontzettend leuk stuk! Met veel vaart en energie verteld."
  • Hans Koster (coach): "Prachtig Ton, ik moet bijna huilen. Echt goed!"

Naast journalist en tekstschrijver ben ik yogi, danser, sportman, filmfanaat, kunstverzamelaar, bewonderaar van Raphael, Leonardo en Michelangelo, lange afstandswandelaar, stedentripper, kookgek, wijndrinker, muziekliefhebber, voetbaldier, kattengek en al 24 jaar samen met Annemarie. Mijn levensmotto? Just do it and b.

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Hoogleraar Michaéla Schippers ziet kansen

Hoogleraar Michaéla Schippers schreef een paper met John Ioannidis van Stanford University. Zij zien een samenleving in verval maar hebben ook oplossingen.

Lees artikel »

Securityproject Melissa hackt Russische hackers

Na Deadbolt en Genesis Market werd onlangs de hackersgroep Qakbot opgerold, mede dankzij het cybersecurityproject Melissa. Arwi van der Sluijs is er trots op en vertelt.

Lees artikel »

Pfas-zaak Dordrecht zet forever chemicals op radar

Het gevaar van pfas voor de volksgezondheid is niet meer te bagatelliseren door de recente rechtszaak tegen Chemours in Dordrecht. Maar pfas is here to stay. Hoe nu verder?

Lees artikel »

Het wonder van geperst, verhit en gefilterd gras

Start-up Grassa claimt meer eiwit uit gras te kunnen halen dan de koe. Gras is niets minder dan een wonderplantje volgens directeur Rieks Smook: "Er kan zoveel méér met gras."

Lees artikel »

Moleculair bioloog over gedrag en kwantumfysica

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar fresh air

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »

Google wil onze medische data, maar wat willen wij?

Care Studio van Google Health heeft aangekondigd in de VS patiëntendossiers te willen gaan beheren. Huisarts Huib Rutten ziet risico's: "De regie moet altijd bij de patiënt blijven."

Lees artikel »

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood haar excuses aan maar met financiële steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »

Mark Soetman levert de primeur: rauw krabbenvlees

Start-up Crustalicious heeft een machine ontwikkeld die kleine krabben in zes stappen ontdoet van pcb's, zware metalen, ingewanden en schaal. Een wereldprimeur!

Lees artikel »

Meneer Parkinson gaat niet weg, maar boksen helpt wel

Parkinson dendert als een epidemie door Europa. Om het ziektebeeld te vertragen worden steeds meer bokstrainingen speciaal voor Parkinson-patiënten verzorgd.

Lees artikel »