Sinds ik in 1981 het Paleis van Versailles zag, ben ik schrijver. En sinds ik in 1995 afstudeerde aan de School voor Journalistiek, ben ik bedrijfsjournalist. Specialisatie: economie. Handelsmerk: sprankelende teksten en verhalen.

De nieuwsgierigheid zat er al vroeg in. Als kind vroeg ik mijn vader het hemd van het lijf. Hoe lang duurt het voordat het licht van de zon de aarde bereikt? Wanneer is Europa gesticht? Zijn de allergrootste schildpadden groter dan een Volkswagen Kever? Vragen en nog eens vragen, dat ging de hele dag zo door. Hoe vaak weert een zebra de aanval van een leeuw af? Wanneer gaat een land failliet? Word ik groter dan 1 meter 85?

Op veel vragen heb ik een antwoord gekregen. Op minstens zoveel vragen hangt het antwoord nog in de lucht. Dat maakt de journalistiek zo'n fascinerend beroep. Ik doe het nu 22 jaar en het verveelt me nog steeds niet. Die interesse en verbazing zet ik om in mijn werk, het schrijven van artikelen.

Artikelen mogen kritisch zijn en schuren. Graag zelfs! Maar het is geen must. En zeker geen vooropgezet plan. Ik werk met open vizier. Zonder mijn ogen te sluiten voor wat zich aandient, probeer ik altijd het positieve te zien. Zo breng ik de wereld in beweging. Het is mijn taak en verantwoordelijkheid.

Ethiek heb ik hoog zitten. Natuurlijk kan het zijn dat geïnterviewden zich kritisch, beschuldigend of negatief uitlaten over personen, instellingen of bedrijven. Dan geldt het principe van hoor en wederhoor. Degene die wordt beschuldigd, krijgt de kans zich te verweren. Het is een van de leidende principes in de journalistiek.

Ik denk dat ik mijn vak versta, en daarin word ik bevestigd door Tekstnet. In 2006 kwam ik door de strenge selectie van Tekstnet, het crème de la crème van zo'n 250 Nederlandse tekstschrijvers.

Dit vonden de beoordelaars:

  • "Ton Verheijen kiest voor vlot taalgebruik dat dicht bij spreektaal ligt."
  • "Lekker lopende, bondige stukken met vlotte intro's en veel voorbeelden."
  • "Hier is een echte tekstschrijver aan het werk met een (te?) vlotte pen."
  • "Prettig leesbaar en licht verteerbaar. De start trekt de lezer het artikel in."

En dit vonden anderen:

  • Eddy Buiting (Eisma Vakmedia): "Ik vind het een goed verhaal. Mooi puntig, to the point en scherp. Echt zoals ik ze van jou verwacht en wat ik waardeer. Gaan we mooi mee uitpakken."
  • Arjan van Oosterhout (Twinkle Magazine): "Lekker verhaal, mooi werk! Muller kletst er stevig in."
  • Annelies de Jong (IMOZ): "Goed hoor, hoe jij dit schrijft. Wat word ik hier toch blij van."
  • Resi Lankester (Yoga Magazine): "Wauw Ton, wat een mooi rakend verhaal. Er gaat heel veel rust vanuit. Bijzonder hoor."
  • Rik Sanders (Computable): "Mijn complimenten, mooi verhaal, bij vlagen spannend. Een boeiend inkijkje in een sector die we niet goed kennen. Knap!"
  • Christine van Hulst (beëdigd vertaler): "Leuk artikel, het enthousiasme spat er vanaf!"
  • Robert Verhaaf (kunstenaar): "Prachtig verhaal, goed geschreven. Bijzonder qua onderwerp. En met een mooie spanning erin. In één keer uitgelezen."

Naast journalist en tekstschrijver ben ik yogi, danser, sportman, filmfanaat, kunstverzamelaar, bewonderaar van Raphael, Leonardo en Michelangelo, lange afstandswandelaar, stedentripper, kookgek, wijndrinker, muziekliefhebber, voetbaldier, kattengek en al 24 jaar samen met Annemarie. Mijn levensmotto? Just do it and b.

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Onbewerkt en biologisch voedsel écht (niet) beter

Door corona en problemen in slachthuizen is de consument scherp op voedselveiligheid. Toch biedt ook lokaal, onbewerkt en biologisch voedsel geen enkele garantie.

Lees artikel »

Op welke technologie zet kleine retailer zijn centen?

Hoe ziet een kleine retailer het verschil tussen een nutteloze hype en een onmisbare technologische doorbraak? Een verhaal over beacons, bitcoins, blockchain en bankmakerij.

Lees artikel »

Stedentransformatie: van grauwgrijs naar frisgroen

Slim toegepaste vegetatie in steden werkt positief op klimaatopgave, biodiversiteit, watermanagement en verkoeling in hete zomers. Hoe vergroenen we onze steden?

Lees artikel »

Digitale zelfhulp zonder pil of psychiater in opkomst

Huisartsen hebben door de coronacrisis minder tijd voor depressies, sociale fobieën en eenzaamheid. Gelukkig zijn er apps voor zelfhulp bij psychische klachten.

Lees artikel »

Zelfsturende teams bij bouwer BINX Smartility

Wie krijgt de schuld? Van de vechtcultuur in de bouwsector lusten de honden geen brood. Bij BINX Smartility in Groenlo hebben ze daar iets op gevonden: zelfsturende teams.

Lees artikel »

Toekomst arbeidsmarkt volgens Wim de Ridder

Google for Jobs komt eraan, wederom een revolutie op de arbeidsmarkt. Waar gaat het naartoe? We vragen het aan visionair Wim de Ridder. "Ik vrees de surveillance-economie."

Lees artikel »

Allergrootste hackathon wereldwijd in Groningen

Dit voorjaar vond in de Groninger Suikerfabriek ’s werelds grootste hackathon voor blockchain en AI plaats. Zo’n 1.500 ‘hackers’ gingen aan de slag met maatschappelijke thema’s.

Lees artikel »

Mijn visie op hoogbouw in toch gezellig Rotterdam

Rotterdam bouwt momenteel extreem hoge woontorens. Wat betekent dit voor de leefbaarheid van de stad? Als oud-Rotterdammer zocht ik het uit. Met de nodige nostalgie.

Lees artikel »

Eerste steen Amsterdams outletcenter in SugarCity

De eerste steen van ATSO (Amsterdam The Style Outlets) werd gelegd op 21 juni. De voorbereidingen waren complex: “We moesten eerst een nieuw stuk polder creëren.”

Lees artikel »

Virtuele restaurants leunen sterk op slimme software

Sterrenkok Ron Blaauw heeft het virtuele restaurant ontdekt. En niet alleen hij. Virtuele restaurants zijn trending. “Slag wordt gewonnen door de beste chef met de beste software.”

Lees artikel »