Journalistiek werk valt onder het auteursrecht en is beschermd. Dit betekent dat de auteur bepaalt wat ermee gebeurt. Ook wat betreft hergebruik. Daar is vaak onduidelijkheid over. Maar op zich is er niets ingewikkelds aan. Lees even mee.

Ik verkoop mijn artikelen tegen eenmalige publicatie. In principe mag er vervolgens dus niets mee gedaan worden. Mocht er belangstelling zijn voor hergebruik, dan kan dat in overleg met mij als auteursrechthebbende.

De afspraken die ik hierover maak, worden bepaald door de relatie die ik heb met degene die wil hergebruiken. Soms dient ervoor betaald te worden en soms niet. Hoe dat precies zit? Ik licht het graag verder toe.

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Studenten strijden voor academische vrijheid

Academische vrijheid? Die is er toch al? Nou nee. Lees het verhaal van Marlon Uljee, student psychologie aan de VU en oprichter van de Vrijmoedige Studentenpartij.

Lees artikel »

Obesitas geen ziekte maar maatschappelijk probleem

Ambassadeur Wim Tilburgs van 'Je Leefstijl Als Medicijn' noemt obesitas en diabetes "geen ziektes maar "maatschappelijke problemen gekoppeld aan je postcode".

Lees artikel »

Yanis Varoufakis: "We zijn dienaren van big tech"

Yanis Varoufakis’ nieuwste boek ‘Technofeudalism’ is een aanklacht tegen de macht van Big Tech. Ik interviewde hem ter aankondiging van het G10-festival in Amsterdam.

Lees artikel »

TASC: nieuw aanvalsplan voor technische talenten

Techniekschool TASC is het Amsterdamse antwoord op het tekort aan vakkrachten. Directeur Odilon Romero: “We hebben nu 140 leerlingen. Dat moeten er 500 worden.”

Lees artikel »

De andere kant van geopolitiek krachtenspel

Tien jaar werkte geschiedkundige Diedert de Wagt aan ‘Bij gebrek aan beter’, een analyse van de onbekende kant van het officiële geopolitieke verhaal.

Lees artikel »

Camera's op bouwplaats tarten privacy personeel

Camera's op bouwplaatsen zijn ingeburgerd voor monitoring van diefstal en koppelingen met bedrijfsnetwerken. De keerzijde is er ook: privacyrisico's.

Lees artikel »

Extreem veel IT'ers raken overwerkt en opgebrand

Uit recente studies blijkt dat IT'ers vijf keer meer kans hebben op een burn-out dan andere professionals. Gaat de IT-sector ten onder aan het eigen succes?

Lees artikel »

Nanoknutselen in de cleanroom van TU Delft

Het Else Kooi Lab is een cleanroom van wereldformaat. Op 20 maart mocht de pers naar binnen. "De volgende stap? Deeltjes isoleren op atomair niveau op één chip."

Lees artikel »

Hoe gaan we dat doen, samenwerken met bots?

Volgens leiderschapsgoeroe Joseph Folkman stelt AI nieuwe eisen aan managers. Ze moeten kunnen samenwerken in hybride teams met bots én mensen.

Lees artikel »

“Wat gezondheid is mag iedereen zelf bepalen”

Noord-Limburg wil de gezondste regio van Nederland worden. Het klinkt aantrekkelijk maar een burgerraadslid uit Horst aan de Maas heeft felle kritiek.

Lees artikel »