
Christian Kromme gefotografeerd door Adrian Kuipers.
Futuroloog over softskills en virtuele oncologen
Gepubliceerd op donderdag 7 maart 2019
Tijdens een bijeenkomst van de VNSG eind november kreeg futuroloog Christian Kromme dik een uur de tijd om zijn verhaal over tech-trends in de grondverf te zetten en af te lakken. Zijn verhaal was zeer overtuigend en gaf een grauwe novemberdag glans door nieuwe inzichten. Kromme: “We kunnen onze problemen niet oplossen met de manier van denken waarmee we ze ooit veroorzaakt hebben.”
We moeten anders gaan denken, vindt Kromme. Dat doen super-disruptors als Uber ook. Ze zijn hun tijd ver vooruit. Omdat ze waanzinnig goed georganiseerd zijn, hebben ze invloed op tientallen miljoenen mensen.
Kromme’s verhaal is een analogie tussen de menselijke evolutie en de technologische revolutie. Hij geeft praktijkvoorbeelden van wetmatigheden die zowel in de natuur als in de technologie zijn terug te vinden. Boeiend is zijn verhaal over de zwerm spreeuwen. Elke spreeuw houdt met wiskundige nauwkeurigheid de zeven omliggende spreeuwen in de gaten. Iedere spreeuw vliegt exact 36 kilometer per uur. Ze botsen niet. Samen functioneren ze als één organisme. Ze zijn perfect georganiseerd. Net als Uber, dat op algoritmisch niveau 3,7 miljoen taxi’s aanstuurt. De ultieme automatisering.
De hardskills kunnen we vadaag de dag bijna volledig automatiseren, aldus Kromme. Het zijn de softskills die we moeten ontwikkelen. Als onze mindset verschuift naar ‘zelfbewust’ en ‘empathisch’, hebben we allemaal de motorische beheersing van een spreeuw, het overzicht van een orkestleider, de strategische doortastendheid van een veldmaarschalk. Samen worden we “human centered holistische organisaties”, zoals Kromme het noemt.
“Artificial intelligence begint onze wereld te begrijpen”, aldus Kromme. Door artificial intelligence stijgt het aantal mogelijkheden exponentieel. Volgens de Wet van Moore kan onze technologie rond 2020 de complexiteit van één menselijk brein aan en rond 2040 van de complete mensheid. (De lijn schiet omhoog. Denk aan de hockeystick-curve van Ray Kurzweil.)
Tal van nieuwe mogelijkheden dienen zich aan. Zelflerende systemen gaan we zien in het verkeer, in taal, in de zorg en op het gebied van organisatorische beslissingen. Artificial intelligence kan medicijnen verbeteren, ons bewegingsapparaat kopiëren, onze favoriete gerechten bereiden in de keuken (en afwassen). We gaan extreme personalisatie zien op het niveau van virtuele assistenten. De skills van Alexa, Siri en Cortana groeien met de dag. En zo rijgt Kromme de praktijkvoorbeelden aan elkaar. De nieuwste oordopjes van Google vertalen veertig talen realtime. Artificial intelligence gaat complete advocatenkantoren overbodig maken. En artsen. Voor 9,95 per jaar heb je straks je virtuele oncoloog in je broekzak.
Kromme: “De grote tsunami van digitale disruptie moet nog komen, met nieuwe problemen zoals cybercrime, nepnieuws en verslaving aan social media. Dit alles geeft stress. En angst dat er banen verdwijnen. Daar moeten we vanuit een ander perspectief naar gaan kijken. Mijn stelling is dat de mens centraal zal staan in zelfbewuste, zwermachtige organisaties. Zelfsturing is in de natuur heel normaal. Kijk naar de spreeuwen. We moeten er alleen nog even aan wennen.”
De hardskills zijn geautomatiseerd, zoals we eerder al concludeerden. Nu moeten we ons focussen op de softskills en de purpose driven mindset: doen waar je goed in bent. Volgens Kromme moeten we “onze binnenkant ontwikkelen om beslissingen te gaan nemen met ons hart”. In plaats van een generatie van idioten te worden die is overgeleverd aan computers, moeten we leren begrijpen dat we als mens unieke eigenschappen hebben. De combinatie van empathie, intuïtie, ethisch besef, creativiteit en ons vermogen om de verbinding aan te gaan met onze medemens, en dat allemaal tegelijkertijd, is niet te automatiseren. Zo bekeken is het nog steeds behelpen met die suffe computers.