Futuroloog over softskills en virtuele oncologen

Tijdens een bijeenkomst van de VNSG eind november kreeg futuroloog Christian Kromme dik een uur de tijd om zijn verhaal over tech-trends in de grondverf te zetten en af te lakken. Zijn verhaal was zeer overtuigend en gaf een grauwe novemberdag glans door nieuwe inzichten. Kromme: “We kunnen onze problemen niet oplossen met de manier van denken waarmee we ze ooit veroorzaakt hebben.”

We moeten anders gaan denken, vindt Kromme. Dat doen super-disruptors als Uber ook. Ze zijn hun tijd ver vooruit. Omdat ze waanzinnig goed georganiseerd zijn, hebben ze invloed op tientallen miljoenen mensen.

Kromme’s verhaal is een analogie tussen de menselijke evolutie en de technologische revolutie. Hij geeft praktijkvoorbeelden van wetmatigheden die zowel in de natuur als in de technologie zijn terug te vinden. Boeiend is zijn verhaal over de zwerm spreeuwen. Elke spreeuw houdt met wiskundige nauwkeurigheid de zeven omliggende spreeuwen in de gaten. Iedere spreeuw vliegt exact 36 kilometer per uur. Ze botsen niet. Samen functioneren ze als één organisme. Ze zijn perfect georganiseerd. Net als Uber, dat op algoritmisch niveau 3,7 miljoen taxi’s aanstuurt. De ultieme automatisering. 

De hardskills kunnen we vadaag de dag bijna volledig automatiseren, aldus Kromme. Het zijn de softskills die we moeten ontwikkelen. Als onze mindset verschuift naar ‘zelfbewust’ en ‘empathisch’, hebben we allemaal de motorische beheersing van een spreeuw, het overzicht van een orkestleider, de strategische doortastendheid van een veldmaarschalk. Samen worden we “human centered holistische organisaties”, zoals Kromme het noemt.

“Artificial intelligence begint onze wereld te begrijpen”, aldus Kromme. Door artificial intelligence stijgt het aantal mogelijkheden exponentieel. Volgens de Wet van Moore kan onze technologie rond 2020 de complexiteit van één menselijk brein aan en rond 2040 van de complete mensheid. (De lijn schiet omhoog. Denk aan de hockeystick-curve van Ray Kurzweil.)

Tal van nieuwe mogelijkheden dienen zich aan. Zelflerende systemen gaan we zien in het verkeer, in taal, in de zorg en op het gebied van organisatorische beslissingen. Artificial intelligence kan medicijnen verbeteren, ons bewegingsapparaat kopiëren, onze favoriete gerechten bereiden in de keuken (en afwassen). We gaan extreme personalisatie zien op het niveau van virtuele assistenten. De skills van Alexa, Siri en Cortana groeien met de dag. En zo rijgt Kromme de praktijkvoorbeelden aan elkaar. De nieuwste oordopjes van Google vertalen veertig talen realtime. Artificial intelligence gaat complete advocatenkantoren overbodig maken. En artsen. Voor 9,95 per jaar heb je straks je virtuele oncoloog in je broekzak.

Kromme: “De grote tsunami van digitale disruptie moet nog komen, met nieuwe problemen zoals cybercrime, nepnieuws en verslaving aan social media. Dit alles geeft stress. En angst dat er banen verdwijnen. Daar moeten we vanuit een ander perspectief naar gaan kijken. Mijn stelling is dat de mens centraal zal staan in zelfbewuste, zwermachtige organisaties. Zelfsturing is in de natuur heel normaal. Kijk naar de spreeuwen. We moeten er alleen nog even aan wennen.”

De hardskills zijn geautomatiseerd, zoals we eerder al concludeerden. Nu moeten we ons focussen op de softskills en de purpose driven mindset: doen waar je goed in bent. Volgens Kromme moeten we “onze binnenkant ontwikkelen om beslissingen te gaan nemen met ons hart”. In plaats van een generatie van idioten te worden die is overgeleverd aan computers, moeten we leren begrijpen dat we als mens unieke eigenschappen hebben. De combinatie van empathie, intuïtie, ethisch besef, creativiteit en ons vermogen om de verbinding aan te gaan met onze medemens, en dat allemaal tegelijkertijd, is niet te automatiseren. Zo bekeken is het nog steeds behelpen met die suffe computers.   

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Securityproject Melissa hackt hackersgroep Qakbot

Na Deadbolt en Genesis Market werd onlangs de hackersgroep Qakbot opgerold, mede dankzij het cybersecurityproject Melissa. Arwi van der Sluijs vertelt er meer over.

Lees artikel »

Pfas-zaak Dordrecht zet forever chemicals op radar

Het gevaar van pfas voor de volksgezondheid is niet meer te bagatelliseren door de recente rechtszaak tegen Chemours in Dordrecht. Maar pfas is here to stay. Hoe nu verder?

Lees artikel »

Het wonder van geperst, verhit en gefilterd gras

Start-up Grassa claimt meer eiwit uit gras te kunnen halen dan de koe. Gras is niets minder dan een wonderplantje volgens directeur Rieks Smook: "Er kan zoveel méér met gras."

Lees artikel »

Kwantumfysica gaat ons gedrag veranderen

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar schone lucht

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »

Kritisch Covid-onderzoek kraakte Ioannidis’ reputatie

Ooit had Stanford-hoogleraar John Ioannidis een bijna onaantastbare status in de epidemiologie maar zijn naam werd door het slijk gehaald (en zijn moeder bedreigd).

Lees artikel »

Google wil onze medische data, maar wat willen wij?

Care Studio van Google Health heeft aangekondigd in de VS patiëntendossiers te willen gaan beheren. Huisarts Huib Rutten ziet risico's: "De regie moet altijd bij de patiënt blijven."

Lees artikel »

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood daarna haar excuses aan. Met financiele steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »

Mark Soetman levert de primeur: rauw krabbenvlees

Start-up Crustalicious heeft een machine ontwikkeld die kleine krabben in zes stappen ontdoet van pcb's, zware metalen, ingewanden en schaal. Een wereldprimeur!

Lees artikel »

Meneer Parkinson gaat niet weg, maar boksen helpt wel

Parkinson dendert als een epidemie door Europa. Om het ziektebeeld te vertragen worden steeds meer bokstrainingen speciaal voor Parkinson-patiënten verzorgd.

Lees artikel »