“Zonnestroom nu al goedkoper”

Volgens het ECN zal zonnestroom vanaf 2015 goedkoper zijn dan stroom uit het net. Volgens onderzoeker en consultant Douwe Beerda is dat sinds deze nazomer al het geval. Een enorme nieuwe markt dient zich aan voor technische bedrijven.

Nee, Douwe Beerda is geen fantast als hij stelt dat zonnestroom nu al goedkoper is dan gewone stroom. Zeker, het zijn gewaagde uitspraken, maar Beerda doet ze op basis van zijn eigen onderzoeks- en praktijkervaring. Hij heeft een leeronderzoek uitgevoerd naar zonne-energie aan de Rijksuniversiteit Groningen, werkt als consultant bij adviesbureau New-Energy-Works en heeft in september 3.900 Wp ofwel 28 m² aan zonnepanelen op het dak van zijn ouderlijk huis geïnstalleerd. De cijfers liegen niet, stelt de consultant, die spreekt op persoonlijke titel. 

Zonnestroom nu eindelijk rendabel? We zijn benieuwd naar je berekening.

"Kort gezegd heb ik de kostprijs van stroom uit zonnepanelen over 25 jaar berekend en vergeleken met de huidige consumentenprijzen van gewone stroom. Gewone stroom zonder vastrecht en transportkosten kost € 0,21 euro, zonnestroom kost € 0,20 euro. Ons systeem heeft € 12.480 euro gekost ofwel € 3,20 euro per Wp inclusief installatiekosten. De onderhoudskosten per jaar heb ik standaard op 1 procent gezet. Dat is ruim € 3.000 euro in 25 jaar. Ik ga er vanuit dat 1 Wp 0.85 kWh oplevert. De totale opbrengst bedraagt dan 3.315 Wp, genoeg voor het hele huishouden. Aangezien het systeem in de loop der jaren normaal gesproken iets slijt, heb ik een factor 0,9 ingevoerd voor verminderde efficiency. De gemiddelde opbrengst per Wp over 25 jaar bedraagt € 4,78 euro. Het verschil tussen opbrengst en total cost of ownership bedraagt € 0,78 euro per Wp. Al met al bespaart het systeem € 750 euro per jaar ofwel € 18.750 euro over de totale levensduur. Dat bedrag ligt € 3.000 euro boven de totale kosten."

Waarom zijn pv-panelen kostentechnisch nu ineens zo interessant?

"
De markt voor zonne-energie is wereldwijd geëxplodeerd. De systemen worden steeds goedkoper. Dat proces is niet meer te stoppen. Duurzame energie gaat altijd winnen want fossiele brandstoffen raken nu eenmaal op. De consument profiteert daarvan. Zelfs zonder subsidie kan een investering prima uit. Bovendien heeft de consument de zekerheid dat de prijs van zonnestroom niet stijgt."

Wat staat ons te wachten qua prijsontwikkeling van gewone stroom?

"De afgelopen 12 jaar zijn de prijzen van gas en stroom gemiddeld jaarlijks met 9 procent gestegen. Ik verwacht dat die lijn doorzet."

Wat is voor de consument nu de terugverdientijd van een zonnepaneel?

"Uitgaande van een gemiddelde prijsstijging in de stroomkosten van 9 procent kom je op een terugverdientijd van 12 tot 15 jaar met daarna dus 10 tot 13 jaar gratis stroom. Als je alles bevriest, dus geen prijsstijgingen voorziet, dan bedraagt de terugverdientijd 20 jaar en heb je daarna 5 jaar gratis stroom. Dat laatste scenario is dus niet aannemelijk."

Uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy blijkt dat 58 procent van de consumenten open staat voor plaatsing van zonnepanelen op hun dak, 27 procent staat er niet voor open en 15 procent twijfelt. Bemoedigende cijfers?

"Jazeker! Goed om te zien dat veel consumenten èn de marktpartijen ervoor open staan. Direct de zon oogsten is altijd slim en verstandig. En mensen willen blijkbaar graag helpen om het milieu te ontzien. Zonne-energie biedt ideale mogelijkheden om zelf actie te ondernemen en minder afhankelijk te worden van buitenlandse levering."

Waarom zouden installateurs zonne-energie in hun assortiment opnemen?

"Omdat het goedkoper is voor de consument, omdat het mensen minder afhankelijk maakt, omdat het de CO?-uitstoot terugbrengt en omdat het leuk is."

Wat vind je van de SDE-regeling die zonne-energie subsidieert?

"Beter dan niks, maar vergeleken met het Duitse systeem is de SDE een draak van een regeling. De regeling voor particulieren wordt 70 keer overtekend: 1 op de 70 aanvragers krijgt subsidie. Het is een loterij. Volstrekte willekeur!"

Zijn we al met al nou een beetje opgeschoten met de ontwikkeling van zonne-energie?

"Wereldwijd zijn we enorm opgeschoten maar Nederland an sich bakt er weinig van. Met 4 procent duurzame energie in de totale energiemix staan we drie na laatste in Europa. Zelfs landen als Hongarije en Slowakije doen het beter. We doen alsof we goed bezig zijn maar dat is helemaal niet zo."

Wat moet er gebeuren?

"Fatsoenlijk beleid vanuit Den Haag zou niet vervelend zijn. We moeten het Duitse systeem overnemen. In Duitsland is stimulering van duurzame energie wettelijk vastgelegd. De consument wordt beloond met gratis aansluiting op het net en een vaste vergoeding per geproduceerde kWh. De teruggeleverde stroom wordt twintig jaar lang betaald uit een belasting van ongeveer € 1 euro per maand op gewone stroom. Energiemaatschappijen zijn verplicht alle duurzame elektriciteit terug te kopen. Het Duitse systeem is al overgenomen door tal van Europese landen, waaronder België. In Zuid-Duitsland zijn hele heuvels bedekt met zonnepanelen. De lucht wordt er schoner, de duurzame elektriciteit goedkoper en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kleiner. Die kant moet Nederland ook op."

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood daarna haar excuses aan. Met financiele steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »

Mark Soetman levert de primeur: rauw krabbenvlees

Start-up Crustalicious heeft een machine ontwikkeld die kleine krabben in zes stappen ontdoet van pcb's, zware metalen, ingewanden en schaal. Een wereldprimeur!

Lees artikel »

Meneer Parkinson gaat niet weg, maar boksen helpt wel

Parkinson dendert als een epidemie door Europa. Om het ziektebeeld te vertragen worden steeds meer bokstrainingen speciaal voor Parkinson-patiënten verzorgd.

Lees artikel »

Brusselse bezorgdheid om onze rechten op internet

Europa wil dat de mens centraal staat, niet de technologie. Daarom wordt in Brussel gewerkt aan een ‘ontwerpverklaring’ en nieuwe wet. Lopen de plannen in lijn met de burgerbelangen?

Lees artikel »

Mooi mens, blijf jezelf en word vooral geen robot

Volgens futuroloog Christian Kromme zorgt digitalisering in combinatie met hiërarchische organisaties voor psychische klachten. De oplossing? Multidisciplinaire teams.

Lees artikel »

Geprinte 3D-groente slikt lekker en gemakkelijk weg

Dysfagie-patiënten met kauw- en slikproblemen kunnen geen normale gerechten eten. Gastronology wil hen helpen door verse groenten grootschalig te printen in 3D.

Lees artikel »

Gina Doekhie: "Schaam je niet als je gehackt bent"

Digital detective Gina Doekhie snuffelt net zo lang aan telefoons, laptops en harde schijven tot ze sporen vindt die criminelen per ongeluk achterlieten. Bingo!

Lees artikel »

Afrika kweekvijver voor superslimme developers

Outsourcen naar Kenia, Oeganda, Ghana of Nigeria is in opkomst. “Er zit daar een gigantisch potentieel aan hoogbegaafden”, merken Nederlandse ondernemers.

Lees artikel »

Bruggen, sluizen en tunnels kunnen ook gehackt worden

Cybercrime is big business. Ook onze vitale infrastructuur ligt onder het vergrootglas. Alle hens moet aan dek want Shloubi en Bosco666 zitten niet stil op het dark web.

Lees artikel »

Personeel weggekocht? Bescherm kroonjuwelen

Als personeel wordt weggekocht, ligt uw unieke aanpak, intellectueel eigendom of klantenbestand ‘op straat’. Wat kunt u juridisch doen om kroonjuwelen te beschermen?

Lees artikel »