Allergrootste hackathon wereldwijd in Groningen

Van 11 tot 14 april 2019 vond in de Suikerfabriek in Groningen Odyssey plaats, ’s werelds grootste hackathon voor blockchain en AI. Zo’n 1.500 ‘hackers’ gingen 48 uur aan de slag met gewichtige maatschappelijke thema’s, van voedselketens eerlijker maken tot managen van je eigen pensioenplan, van ontwikkelen van digitaal burgerschap tot reduceren van fossiele brandstoffen.   

“Ik denk gewoon dat dit een enorm groeimoment is”, zegt student Joeri van Loon van de Haagsche Hogeschool. Het is vrijdag 11 april. Van Loon kijkt om zich heen in de enorme hal van de Suikerfabriek in Groningen. Hier, in dit donkere, met graffiti bespoten hol, nemen vandaag honderd teams en zo’n 1.500 creatievelingen en developers deel aan Odyssey, ’s werelds grootste hackathon voor blockchain en AI met 200.000 euro aan beloningen. Voor Van Loon is dit the place to be.  

Vanmiddag om één uur gaat de klok tikken. Van Loon en zijn team hebben precies twee etmalen de tijd om zich te verdiepen in nieuwe pensioenproducten. ‘Rethink retirement’ noemt de organisatie het thema. Dat past beter bij de jonge doelgroep die hier vandaag los gaat. Partners van het evenement zijn ministeries, universiteiten en grote bedrijven als KLM, Enexis, Gasunie, Nutreco en Deloitte. Voor Van Loon’s team is pensioenuitvoerder APG de opdrachtgever.

Van Loon besloot “puur uit interesse” deel te nemen aan Odyssey. Hij zal het taaie thema pensioenen te lijf gaan met een machtig wapen: de blockchain. Van Loon: “Blockchain spreekt mij aan omdat gewone mensen er baat bij hebben, niet de banken, niet de grote bedrijven. Het idee dat we dit weekend gaan uitwerken is dat je straks op je 35ste zóveel gespaard hebt dat je met pensioen kunt. Deze nieuwe manier van leven willen we ontwikkelen voor de jonge generatie.”

Een volstrekt onhaalbaar idee. En daarom perfect passend in de filosofie van Odyssey. “Allow the unexpected to happen”, zegt organisator Rutger van Zuidam van DutchChain in zijn speech voorafgaand aan de spectaculaire openingsshow. “We are not here to optimize the status quo. Change can happen.” Van Zuidam haalt zelfs de twee dagen eerder gepubliceerde foto van het zwarte gat erbij om de ambities van Odyssey kracht bij te zetten. “The black hole is the perfect metaphor for what we are doing here.”

 

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

“Wat gezondheid is moet iedereen zelf bepalen”

Noord-Limburg wil de gezondste regio van Nederland worden en heeft grootse plannen. Het klinkt aantrekkelijk maar een burgerraadslid uit Horst aan de Maas heeft felle kritiek.

Lees artikel »

Securityproject Melissa hackt Russische hackers

Na Deadbolt en Genesis Market werd onlangs de hackersgroep Qakbot opgerold, mede dankzij het cybersecurityproject Melissa. Arwi van der Sluijs is er trots op en vertelt.

Lees artikel »

Pfas-zaak Dordrecht zet forever chemicals op radar

Het gevaar van pfas voor de volksgezondheid is niet meer te bagatelliseren door de recente rechtszaak tegen Chemours in Dordrecht. Maar pfas is here to stay. Hoe nu verder?

Lees artikel »

Het wonder van geperst, verhit en gefilterd gras

Start-up Grassa claimt meer eiwit uit gras te kunnen halen dan de koe. Gras is niets minder dan een wonderplantje volgens directeur Rieks Smook: "Er kan zoveel méér met gras."

Lees artikel »

Moleculair bioloog over gedrag en kwantumfysica

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar fresh air

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »

Google wil onze medische data, maar wat willen wij?

Care Studio van Google Health heeft aangekondigd in de VS patiëntendossiers te willen gaan beheren. Huisarts Huib Rutten ziet risico's: "De regie moet altijd bij de patiënt blijven."

Lees artikel »

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood haar excuses aan maar met financiële steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »

Mark Soetman levert de primeur: rauw krabbenvlees

Start-up Crustalicious heeft een machine ontwikkeld die kleine krabben in zes stappen ontdoet van pcb's, zware metalen, ingewanden en schaal. Een wereldprimeur!

Lees artikel »

Meneer Parkinson gaat niet weg, maar boksen helpt wel

Parkinson dendert als een epidemie door Europa. Om het ziektebeeld te vertragen worden steeds meer bokstrainingen speciaal voor Parkinson-patiënten verzorgd.

Lees artikel »