Allergrootste hackathon wereldwijd in Groningen

Van 11 tot 14 april 2019 vond in de Suikerfabriek in Groningen Odyssey plaats, ’s werelds grootste hackathon voor blockchain en AI. Zo’n 1.500 ‘hackers’ gingen 48 uur aan de slag met gewichtige maatschappelijke thema’s, van voedselketens eerlijker maken tot managen van je eigen pensioenplan, van ontwikkelen van digitaal burgerschap tot reduceren van fossiele brandstoffen.   

“Ik denk gewoon dat dit een enorm groeimoment is”, zegt student Joeri van Loon van de Haagsche Hogeschool. Het is vrijdag 11 april. Van Loon kijkt om zich heen in de enorme hal van de Suikerfabriek in Groningen. Hier, in dit donkere, met graffiti bespoten hol, nemen vandaag honderd teams en zo’n 1.500 creatievelingen en developers deel aan Odyssey, ’s werelds grootste hackathon voor blockchain en AI met 200.000 euro aan beloningen. Voor Van Loon is dit the place to be.  

Vanmiddag om één uur gaat de klok tikken. Van Loon en zijn team hebben precies twee etmalen de tijd om zich te verdiepen in nieuwe pensioenproducten. ‘Rethink retirement’ noemt de organisatie het thema. Dat past beter bij de jonge doelgroep die hier vandaag los gaat. Partners van het evenement zijn ministeries, universiteiten en grote bedrijven als KLM, Enexis, Gasunie, Nutreco en Deloitte. Voor Van Loon’s team is pensioenuitvoerder APG de opdrachtgever.

Van Loon besloot “puur uit interesse” deel te nemen aan Odyssey. Hij zal het taaie thema pensioenen te lijf gaan met een machtig wapen: de blockchain. Van Loon: “Blockchain spreekt mij aan omdat gewone mensen er baat bij hebben, niet de banken, niet de grote bedrijven. Het idee dat we dit weekend gaan uitwerken is dat je straks op je 35ste zóveel gespaard hebt dat je met pensioen kunt. Deze nieuwe manier van leven willen we ontwikkelen voor de jonge generatie.”

Een volstrekt onhaalbaar idee. En daarom perfect passend in de filosofie van Odyssey. “Allow the unexpected to happen”, zegt organisator Rutger van Zuidam van DutchChain in zijn speech voorafgaand aan de spectaculaire openingsshow. “We are not here to optimize the status quo. Change can happen.” Van Zuidam haalt zelfs de twee dagen eerder gepubliceerde foto van het zwarte gat erbij om de ambities van Odyssey kracht bij te zetten. “The black hole is the perfect metaphor for what we are doing here.”

Engels is de voertaal. En dat is maar goed ook want er zijn maar liefst twintig nationaliteiten vertegenwoordigd. We lopen Kasper Meilgaard (“half Deens”) van het Blockchain Team van Leaseplan tegen het lijf. Meilgaard neemt deel aan Odyssey om andere mensen te leren kennen en om samen met zijn team een extreem goedkope wallet te bouwen, een digitale portemonnee. Die moet voor vijf euro op de markt komen, zodat het grootste deel van de wereldbevolking hem kan aanschaffen. “Voor geld en cryptomunten”, aldus Meilgaard.

Het idealisme druipt er vanaf. Een rastafari met groen haar maakt filmpjes. Ook verschillende cameraploegen van de regionale tv-zenders zijn vertegenwoordigd. Iedereen is vol verwachting, iedereen is er klaar voor. Rauwe bluesmuziek dendert door de hal, maar de akoestiek is zó slecht dat de muziek nauwelijks als blues te herkennen is. Niemand maalt erom want de wifi is fantastisch. Vandaag gaat het gebeuren. Deze hackathon zal de samenleving veranderen.    

Na 48 uur zweten worden de beste twintig teams gekozen. Zij zullen van april tot juni deelnemen aan een incubatieprogramma om hun prototype verder uit te werken. Bovendien worden ze in contact gebracht met relevante organisaties en eventuele investeerders. Het doel is helder: het prototype veranderen in een realiteit die bereikbaar is voor iedereen. Bij voorbaat een mooi streven.

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood daarna haar excuses aan. Met financiele steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »

Mark Soetman levert de primeur: rauw krabbenvlees

Start-up Crustalicious heeft een machine ontwikkeld die kleine krabben in zes stappen ontdoet van pcb's, zware metalen, ingewanden en schaal. Een wereldprimeur!

Lees artikel »

Meneer Parkinson gaat niet weg, maar boksen helpt wel

Parkinson dendert als een epidemie door Europa. Om het ziektebeeld te vertragen worden steeds meer bokstrainingen speciaal voor Parkinson-patiënten verzorgd.

Lees artikel »

Brusselse bezorgdheid om onze rechten op internet

Europa wil dat de mens centraal staat, niet de technologie. Daarom wordt in Brussel gewerkt aan een ‘ontwerpverklaring’ en nieuwe wet. Lopen de plannen in lijn met de burgerbelangen?

Lees artikel »

Mooi mens, blijf jezelf en word vooral geen robot

Volgens futuroloog Christian Kromme zorgt digitalisering in combinatie met hiërarchische organisaties voor psychische klachten. De oplossing? Multidisciplinaire teams.

Lees artikel »

Geprinte 3D-groente slikt lekker en gemakkelijk weg

Dysfagie-patiënten met kauw- en slikproblemen kunnen geen normale gerechten eten. Gastronology wil hen helpen door verse groenten grootschalig te printen in 3D.

Lees artikel »

Gina Doekhie: "Schaam je niet als je gehackt bent"

Digital detective Gina Doekhie snuffelt net zo lang aan telefoons, laptops en harde schijven tot ze sporen vindt die criminelen per ongeluk achterlieten. Bingo!

Lees artikel »

Afrika kweekvijver voor superslimme developers

Outsourcen naar Kenia, Oeganda, Ghana of Nigeria is in opkomst. “Er zit daar een gigantisch potentieel aan hoogbegaafden”, merken Nederlandse ondernemers.

Lees artikel »

Bruggen, sluizen en tunnels kunnen ook gehackt worden

Cybercrime is big business. Ook onze vitale infrastructuur ligt onder het vergrootglas. Alle hens moet aan dek want Shloubi en Bosco666 zitten niet stil op het dark web.

Lees artikel »

Personeel weggekocht? Bescherm kroonjuwelen

Als personeel wordt weggekocht, ligt uw unieke aanpak, intellectueel eigendom of klantenbestand ‘op straat’. Wat kunt u juridisch doen om kroonjuwelen te beschermen?

Lees artikel »