Allergrootste hackathon wereldwijd in Groningen

Van 11 tot 14 april 2019 vond in de Suikerfabriek in Groningen Odyssey plaats, ’s werelds grootste hackathon voor blockchain en AI. Zo’n 1.500 ‘hackers’ gingen 48 uur aan de slag met gewichtige maatschappelijke thema’s, van voedselketens eerlijker maken tot managen van je eigen pensioenplan, van ontwikkelen van digitaal burgerschap tot reduceren van fossiele brandstoffen.   

“Ik denk gewoon dat dit een enorm groeimoment is”, zegt student Joeri van Loon van de Haagsche Hogeschool. Het is vrijdag 11 april. Van Loon kijkt om zich heen in de enorme hal van de Suikerfabriek in Groningen. Hier, in dit donkere, met graffiti bespoten hol, nemen vandaag honderd teams en zo’n 1.500 creatievelingen en developers deel aan Odyssey, ’s werelds grootste hackathon voor blockchain en AI met 200.000 euro aan beloningen. Voor Van Loon is dit the place to be.  

Vanmiddag om één uur gaat de klok tikken. Van Loon en zijn team hebben precies twee etmalen de tijd om zich te verdiepen in nieuwe pensioenproducten. ‘Rethink retirement’ noemt de organisatie het thema. Dat past beter bij de jonge doelgroep die hier vandaag los gaat. Partners van het evenement zijn ministeries, universiteiten en grote bedrijven als KLM, Enexis, Gasunie, Nutreco en Deloitte. Voor Van Loon’s team is pensioenuitvoerder APG de opdrachtgever.

Van Loon besloot “puur uit interesse” deel te nemen aan Odyssey. Hij zal het taaie thema pensioenen te lijf gaan met een machtig wapen: de blockchain. Van Loon: “Blockchain spreekt mij aan omdat gewone mensen er baat bij hebben, niet de banken, niet de grote bedrijven. Het idee dat we dit weekend gaan uitwerken is dat je straks op je 35ste zóveel gespaard hebt dat je met pensioen kunt. Deze nieuwe manier van leven willen we ontwikkelen voor de jonge generatie.”

Een volstrekt onhaalbaar idee. En daarom perfect passend in de filosofie van Odyssey. “Allow the unexpected to happen”, zegt organisator Rutger van Zuidam van DutchChain in zijn speech voorafgaand aan de spectaculaire openingsshow. “We are not here to optimize the status quo. Change can happen.” Van Zuidam haalt zelfs de twee dagen eerder gepubliceerde foto van het zwarte gat erbij om de ambities van Odyssey kracht bij te zetten. “The black hole is the perfect metaphor for what we are doing here.”

Engels is de voertaal. En dat is maar goed ook want er zijn maar liefst twintig nationaliteiten vertegenwoordigd. We lopen Kasper Meilgaard (“half Deens”) van het Blockchain Team van Leaseplan tegen het lijf. Meilgaard neemt deel aan Odyssey om andere mensen te leren kennen en om samen met zijn team een extreem goedkope wallet te bouwen, een digitale portemonnee. Die moet voor vijf euro op de markt komen, zodat het grootste deel van de wereldbevolking hem kan aanschaffen. “Voor geld en cryptomunten”, aldus Meilgaard.

Het idealisme druipt er vanaf. Een rastafari met groen haar maakt filmpjes. Ook verschillende cameraploegen van de regionale tv-zenders zijn vertegenwoordigd. Iedereen is vol verwachting, iedereen is er klaar voor. Rauwe bluesmuziek dendert door de hal, maar de akoestiek is zó slecht dat de muziek nauwelijks als blues te herkennen is. Niemand maalt erom want de wifi is fantastisch. Vandaag gaat het gebeuren. Deze hackathon zal de samenleving veranderen.    

Na 48 uur zweten worden de beste twintig teams gekozen. Zij zullen van april tot juni deelnemen aan een incubatieprogramma om hun prototype verder uit te werken. Bovendien worden ze in contact gebracht met relevante organisaties en eventuele investeerders. Het doel is helder: het prototype veranderen in een realiteit die bereikbaar is voor iedereen. Bij voorbaat een mooi streven.

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

MBO-studenten vragen om circulariteit in bouwsector

De ontwerpwedstrijd SMARTCirculair is een jaarlijks terugkerend ritueel in het MBO-onderwijs. Veel studenten willen weg van de vastgeroeste tradities in de bouwsector.

Lees artikel »

Woningbouwimpuls jaagt 27 projecten aan in 21 steden

Met een financiële bijdrage van de overheid kunnen vanaf volgend jaar 51.000 woningen worden gebouwd. Daarvan vallen er 32.579 in de categorie betaalbaar.

Lees artikel »

"Installatiebedrijven, hou vooral die achterdeur dicht"

Van de instromende jongeren in de installatiebranche vertrekt 55 procent binnen twee jaar. Dramatisch! Directeur Sven Asijee van Wij Techniek moet de exodus stoppen.

Lees artikel »

Onbewerkt en biologisch voedsel écht (niet) beter

Door corona en problemen in slachthuizen is de consument scherp op voedselveiligheid. Toch biedt ook lokaal, onbewerkt en biologisch voedsel geen enkele garantie.

Lees artikel »

Op welke technologie zet kleine retailer zijn centen?

Hoe ziet een kleine retailer het verschil tussen een nutteloze hype en een onmisbare technologische doorbraak? Een verhaal over beacons, bitcoins, blockchain en bankmakerij.

Lees artikel »

Stedentransformatie: van grauwgrijs naar frisgroen

Slim toegepaste vegetatie in steden werkt positief op klimaatopgave, biodiversiteit, watermanagement en verkoeling in hete zomers. Hoe vergroenen we onze steden?

Lees artikel »

Digitale zelfhulp zonder pil of psychiater in opkomst

Huisartsen hebben door de coronacrisis minder tijd voor depressies, sociale fobieën en eenzaamheid. Gelukkig zijn er apps voor zelfhulp bij psychische klachten.

Lees artikel »

Zelfsturende teams bij bouwer BINX Smartility

Wie krijgt de schuld? Van de vechtcultuur in de bouwsector lusten de honden geen brood. Bij BINX Smartility in Groenlo hebben ze daar iets op gevonden: zelfsturende teams.

Lees artikel »

Toekomst arbeidsmarkt volgens Wim de Ridder

Google for Jobs komt eraan, wederom een revolutie op de arbeidsmarkt. Waar gaat het naartoe? We vragen het aan visionair Wim de Ridder. "Ik vrees de surveillance-economie."

Lees artikel »

Allergrootste hackathon wereldwijd in Groningen

Dit voorjaar vond in de Groninger Suikerfabriek ’s werelds grootste hackathon voor blockchain en AI plaats. Zo’n 1.500 ‘hackers’ gingen aan de slag met maatschappelijke thema’s.

Lees artikel »