Eckhart Tolle over werken met en zonder ego

Leiderschap, dat is waar deze tijd om vraagt. We realiseren het ons weer als we de heren Rutte en Wilders blunderend als olifanten in een porceleinkast door de algemene beschouwingen zien gaan: Doe eens normaal man! Nee, dan Eckhart Tolle. In zijn schitterende boek ‘Een nieuwe aarde' gaat hij kort in op werken met en zonder ego. "Om succes aan te trekken moet je het overal verwelkomen waar je het ziet."

"Ik heb leraren, kunstenaars, verpleegsters, artsen, wetenschapsmensen, maatschappelijk werkers, obers, kappers, eigenaars van een onderneming en zakenlieden ontmoet die hun werk bewonderenswaardig goed en onbaatzuchtig doen, die zich steeds helemaal inzetten voor wat het moment van hen verlangt. Ze zijn één met wat ze doen, één met het nu, één met de mensen of met de taak waarvoor ze werken. De invloed van zulke mensen op anderen reikt veel verder dan de functie die ze hebben. [...] Het is niet verrassend dat de mensen die zonder ego werken buitengewoon veel succes hebben met wat ze doen. Iedereen die één is met wat hij doet bouwt mee aan de nieuwe aarde."

"Ik heb ook veel mensen ontmoet die in technisch opzicht misschien goed zijn in wat ze doen, maar bij wie het ego hun werk voortdurend saboteert. Slechts een deel van hun aandacht is bij het werk dat ze doen, het andere deel is gericht op henzelf. Hun ego eist persoonlijke erkenning en verspilt energie aan boosheid als het niet genoeg erkenning krijgt - en het krijgt nooit genoeg. [...] Als werk niet meer is dan een middel om een doel te bereiken, kan het nooit een goede kwaliteit hebben."

"Als er op hun werk obstakels of moeilijkheden opduiken, als het niet zo gaat als ze verwachten, als andere mensen of de omstandigheden niet meewerken of helpen, gaan ze in plaats van één te worden met de situatie en te reageren op wat het huidige moment eist, ageren tegen de situatie en maken ze zich er los van. [...] Er wordt een enorme hoeveelheid energie verbrand in zinloos protest of woede, energie die gebruikt had kunnen worden voor het oplossen van de situatie als het ego er geen misbruik van maakte. Erger nog, deze ‘anti'-energie schept nieuwe obstakels, nieuwe tegenstand."

"Mensen saboteren zonder het te beseffen hun eigen werk als ze andere mensen hulp of informatie onthouden of proberen hen te ondermijnen om te verhinderen dat ze meer succes hebben dan ‘ik' of meer erkenning krijgen. [...] Het ego weet niet dat alles soepeler gaat en dat de dingen gemakkelijker naar je toe komen als je andere mensen er meer bij betrekt. [...] Het weet niet dat je boosheid over het succes van iemand anders je eigen kansen op succes verkleint. Om succes aan te trekken moet je het overal verwelkomen waar je het ziet."

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

"Installatiebedrijven, hou vooral die achterdeur dicht"

Van de instromende jongeren in de installatiebranche vertrekt 55 procent binnen twee jaar. Dramatisch! Directeur Sven Asijee van Wij Techniek moet de exodus stoppen.

Lees artikel »

Onbewerkt en biologisch voedsel écht (niet) beter

Door corona en problemen in slachthuizen is de consument scherp op voedselveiligheid. Toch biedt ook lokaal, onbewerkt en biologisch voedsel geen enkele garantie.

Lees artikel »

Op welke technologie zet kleine retailer zijn centen?

Hoe ziet een kleine retailer het verschil tussen een nutteloze hype en een onmisbare technologische doorbraak? Een verhaal over beacons, bitcoins, blockchain en bankmakerij.

Lees artikel »

Stedentransformatie: van grauwgrijs naar frisgroen

Slim toegepaste vegetatie in steden werkt positief op klimaatopgave, biodiversiteit, watermanagement en verkoeling in hete zomers. Hoe vergroenen we onze steden?

Lees artikel »

Digitale zelfhulp zonder pil of psychiater in opkomst

Huisartsen hebben door de coronacrisis minder tijd voor depressies, sociale fobieën en eenzaamheid. Gelukkig zijn er apps voor zelfhulp bij psychische klachten.

Lees artikel »

Zelfsturende teams bij bouwer BINX Smartility

Wie krijgt de schuld? Van de vechtcultuur in de bouwsector lusten de honden geen brood. Bij BINX Smartility in Groenlo hebben ze daar iets op gevonden: zelfsturende teams.

Lees artikel »

Toekomst arbeidsmarkt volgens Wim de Ridder

Google for Jobs komt eraan, wederom een revolutie op de arbeidsmarkt. Waar gaat het naartoe? We vragen het aan visionair Wim de Ridder. "Ik vrees de surveillance-economie."

Lees artikel »

Allergrootste hackathon wereldwijd in Groningen

Dit voorjaar vond in de Groninger Suikerfabriek ’s werelds grootste hackathon voor blockchain en AI plaats. Zo’n 1.500 ‘hackers’ gingen aan de slag met maatschappelijke thema’s.

Lees artikel »

Mijn visie op hoogbouw in toch gezellig Rotterdam

Rotterdam bouwt momenteel extreem hoge woontorens. Wat betekent dit voor de leefbaarheid van de stad? Als oud-Rotterdammer zocht ik het uit. Met de nodige nostalgie.

Lees artikel »

Eerste steen Amsterdams outletcenter in SugarCity

De eerste steen van ATSO (Amsterdam The Style Outlets) werd gelegd op 21 juni. De voorbereidingen waren complex: “We moesten eerst een nieuw stuk polder creëren.”

Lees artikel »