Eckhart Tolle over werken met en zonder ego

Leiderschap, dat is waar deze tijd om vraagt. We realiseren het ons weer als we de heren Rutte en Wilders blunderend als olifanten in een porceleinkast door de algemene beschouwingen zien gaan: Doe eens normaal man! Nee, dan Eckhart Tolle. In zijn schitterende boek ‘Een nieuwe aarde' gaat hij kort in op werken met en zonder ego. "Om succes aan te trekken moet je het overal verwelkomen waar je het ziet."

"Ik heb leraren, kunstenaars, verpleegsters, artsen, wetenschapsmensen, maatschappelijk werkers, obers, kappers, eigenaars van een onderneming en zakenlieden ontmoet die hun werk bewonderenswaardig goed en onbaatzuchtig doen, die zich steeds helemaal inzetten voor wat het moment van hen verlangt. Ze zijn één met wat ze doen, één met het nu, één met de mensen of met de taak waarvoor ze werken. De invloed van zulke mensen op anderen reikt veel verder dan de functie die ze hebben. [...] Het is niet verrassend dat de mensen die zonder ego werken buitengewoon veel succes hebben met wat ze doen. Iedereen die één is met wat hij doet bouwt mee aan de nieuwe aarde."

"Ik heb ook veel mensen ontmoet die in technisch opzicht misschien goed zijn in wat ze doen, maar bij wie het ego hun werk voortdurend saboteert. Slechts een deel van hun aandacht is bij het werk dat ze doen, het andere deel is gericht op henzelf. Hun ego eist persoonlijke erkenning en verspilt energie aan boosheid als het niet genoeg erkenning krijgt - en het krijgt nooit genoeg. [...] Als werk niet meer is dan een middel om een doel te bereiken, kan het nooit een goede kwaliteit hebben."

"Als er op hun werk obstakels of moeilijkheden opduiken, als het niet zo gaat als ze verwachten, als andere mensen of de omstandigheden niet meewerken of helpen, gaan ze in plaats van één te worden met de situatie en te reageren op wat het huidige moment eist, ageren tegen de situatie en maken ze zich er los van. [...] Er wordt een enorme hoeveelheid energie verbrand in zinloos protest of woede, energie die gebruikt had kunnen worden voor het oplossen van de situatie als het ego er geen misbruik van maakte. Erger nog, deze ‘anti'-energie schept nieuwe obstakels, nieuwe tegenstand."

"Mensen saboteren zonder het te beseffen hun eigen werk als ze andere mensen hulp of informatie onthouden of proberen hen te ondermijnen om te verhinderen dat ze meer succes hebben dan ‘ik' of meer erkenning krijgen. [...] Het ego weet niet dat alles soepeler gaat en dat de dingen gemakkelijker naar je toe komen als je andere mensen er meer bij betrekt. [...] Het weet niet dat je boosheid over het succes van iemand anders je eigen kansen op succes verkleint. Om succes aan te trekken moet je het overal verwelkomen waar je het ziet."

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood daarna haar excuses aan. Met financiele steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »

Mark Soetman levert de primeur: rauw krabbenvlees

Start-up Crustalicious heeft een machine ontwikkeld die kleine krabben in zes stappen ontdoet van pcb's, zware metalen, ingewanden en schaal. Een wereldprimeur!

Lees artikel »

Meneer Parkinson gaat niet weg, maar boksen helpt wel

Parkinson dendert als een epidemie door Europa. Om het ziektebeeld te vertragen worden steeds meer bokstrainingen speciaal voor Parkinson-patiënten verzorgd.

Lees artikel »

Brusselse bezorgdheid om onze rechten op internet

Europa wil dat de mens centraal staat, niet de technologie. Daarom wordt in Brussel gewerkt aan een ‘ontwerpverklaring’ en nieuwe wet. Lopen de plannen in lijn met de burgerbelangen?

Lees artikel »

Mooi mens, blijf jezelf en word vooral geen robot

Volgens futuroloog Christian Kromme zorgt digitalisering in combinatie met hiërarchische organisaties voor psychische klachten. De oplossing? Multidisciplinaire teams.

Lees artikel »

Geprinte 3D-groente slikt lekker en gemakkelijk weg

Dysfagie-patiënten met kauw- en slikproblemen kunnen geen normale gerechten eten. Gastronology wil hen helpen door verse groenten grootschalig te printen in 3D.

Lees artikel »

Gina Doekhie: "Schaam je niet als je gehackt bent"

Digital detective Gina Doekhie snuffelt net zo lang aan telefoons, laptops en harde schijven tot ze sporen vindt die criminelen per ongeluk achterlieten. Bingo!

Lees artikel »

Afrika kweekvijver voor superslimme developers

Outsourcen naar Kenia, Oeganda, Ghana of Nigeria is in opkomst. “Er zit daar een gigantisch potentieel aan hoogbegaafden”, merken Nederlandse ondernemers.

Lees artikel »

Bruggen, sluizen en tunnels kunnen ook gehackt worden

Cybercrime is big business. Ook onze vitale infrastructuur ligt onder het vergrootglas. Alle hens moet aan dek want Shloubi en Bosco666 zitten niet stil op het dark web.

Lees artikel »

Personeel weggekocht? Bescherm kroonjuwelen

Als personeel wordt weggekocht, ligt uw unieke aanpak, intellectueel eigendom of klantenbestand ‘op straat’. Wat kunt u juridisch doen om kroonjuwelen te beschermen?

Lees artikel »