Energiezuinige woning ligt voortaan in winkelschap

Zoals een nieuwe auto in de showroom staat, zo ligt de nulenergie-woning in de winkel. De retailformule Reimarkt gaat woonwensen in vervulling brengen zoals het past bij deze tijd: omnichannel, met volwassen klantrelaties, goed advies en snelle levering. Is dit het langverwachte antwoord op de latente consumentenvraag naar duurzaamheid?

Huurders en kopers van woningen zijn eigenlijk net mensen: kritisch, behoudend, altijd in voor een voordeeltje en behoorlijk voorspelbaar. Willen ze spouwisolatie of een cv-ketel? Nee, daar hebben ze geen belangstelling voor. Willen ze duurzaamheid of energiebesparing? Nou... niet echt bewust. Wat willen ze dan wel? Dat hun kinderen kunnen studeren en hun ouders langer thuis kunnen blijven wonen. Ze willen een lage energierekening, gezelligheid, veiligheid en comfort in huis. Als al die woonwensen betaald kunnen worden met duurzaamheid, is dat een mooie bijkomstigheid.

Ziehier het concept van Reimarkt in een notendop. Deze nieuwe retailformule, die dit voorjaar de deuren opent in Enschede en Bergen op Zoom, speelt in op de latente vraag naar energiebesparing, die weliswaar enorm is maar waar de bouwsector zich al vele jaren totaal geen raad mee weet. "De bouw is niet goed ingericht op de dialoog met de consument", aldus Reimar von Meding, product-ontwikkelaar van Reimarkt. "Daar komen wij in beeld."

Reimarkt heeft alle denkbare spullen voor energiebesparing, uitbreiding en modernisering van de woning in het schap. Maar de ‘producten' waarmee de consument wordt verleid zijn van een geheel andere signatuur. Ze spelen in op basale klantbehoeftes zoals ‘geen energierekening', ‘langer thuis' of ‘de evolutiewoning'. Von Meding noemt het "integrale producten voor de vervulling van woonwensen".

Toezeggingen corporaties

Reimarkt opent in april en mei 2014 twee filialen in Enschede en Bergen op Zoom, en enkele pop-up stores -leegstaande corporatiewoningen ingericht als tijdelijke winkels. Reimarkt is een initiatief van KUUB (centrum particuliere bouw) en architectenbureau KAW. In Bergen op Zoom is samenwerking gevonden met woningcorporatie Stadlander en de bedrijven Era Contour, Dura Vermeer en BAM Woningbouw. In Enschede hebben de corporaties Domijn en De Woonplaats, gemeente Enschede, stichting Pioneering, Ten Hag Makelaars en de bedrijven Nijhuis Bouw en Trebbe de handen ineen geslagen.

De winkels van Reimarkt gaan een beetje lijken op een belwinkel of de keukenafdeling van IKEA. Samen met de verkoper maak je de juiste keuze. Je krijgt direct alle informatie (of een offerte) en indien gewenst wordt ook de financiering geregeld. Een ‘menukaart' brengt je huidige energielasten, mogelijke besparingen, de prijs, technische specificatie, de waardeverhoging van de woning, de comfortklasse, financieringsmogelijkheden en -lasten, onderhoudskosten en garanties helder in beeld.

Volgens Ellen van Acht, directeur van zowel Kuub als Reimarkt, heeft het nieuwe initiatief toegevoegde waarde voor de consument: de energierekening gaat naar beneden terwijl comfort, functionaliteit en waarde van de woning stijgen. Het product wordt conform de afspraken en tegen een vaste prijs geleverd. Ook de snelheid van leveren is prettig. Binnen een week is een gewoon huis omgeturnd tot een ‘evolutiewoning'.

Ook de bouwsector gaat van Reimarkt profiteren. Van Acht: "Doordat we de latente consumentenvraag koppelen aan een nieuw aanbod, halen we werk binnen voor aannemers. In Bergen op Zoom hebben we toezeggingen van de corporaties, die 300 huurwoningen gaan aanpakken in samenspraak met de bewoner en misschien nog 300 particuliere woningen. In Enschede hebben we drie jaar de exclusiviteit om de mutatiewoningen te verbeteren."
 
Standaard miskleun

Reimarkt wil het helemaal anders gaan doen. Dat is niet alleen mooi maar ook keihard nodig. Over de miscommunicatie tussen woonconsumenten en aannemers kunnen we een bibliotheek vullen. We kennen allemaal de schrijnende voorbeelden van hoe het niet moet. Bewoner meldt tochtproblemen bij aannemer, die aan de slag gaat. Als de klus is geklaard, blijkt het probleem niet opgelost. Gedenkwaardig telefoongesprek volgt. Aannemer concludeert dat probleem wel degelijk is opgelost. Waarom? Omdat er 16 meter aan tochtprofielen is geplaatst! Conform de offerte! Einde discussie.

Zulke standaard-miskleunen zijn voor Reimarkt de bevestiging dat het anders kan. Van Acht: "We gaan sterk focussen op duurzame klantrelaties: in contact komen en blijven door kleine stapjes te nemen en te kijken wat financieel haalbaar is. In de winkels gaan we goede gesprekken voeren over woonervaringen en lichten we de woning door. Desnoods betrekken we de hele buurt erbij want sommige oplossingen zijn goedkoper samen. Ook online gaan we de dialoog aan, via onze eigen website, Facebook en Twitter. We pakken het degelijk aan. Alle klantcontacten worden opgeslagen in ons CRM-systeem."

Wat Reimarkt pertinent niet wil is meteen die offerte neerleggen, zoals traditionele bouwbedrijven doen. Van Acht: "Als bewoners meteen een offerte willen, kan dat natuurlijk. Als ze er anderhalf jaar de tijd voor willen nemen, is dat ook prima. Bij HEMA en V&D mag je je toch ook vrijblijvend oriënteren?"

Directe klantfeedback

In Enschede zijn inmiddels de belangrijkste woningtypes geanalyseerd. Reimarkt denkt 60 tot 70 procent van de bewoners met een standaardaanbod te kunnen helpen, de overige 30 procent wordt bediend met maatwerk.

Von Meding concludeert: "We krijgen dit alleen van de grond met innovatieve partners. We zijn op zoek naar producenten die de integrale producten kunnen maken waarmee wij woonwensen in vervulling brengen. Veelbelovende concepten testen we in de winkels. We kijken hoe bewoners erop reageren. Zo hebben we direct waardevolle klantfeedback. Wie die producenten zijn? Dat kunnen bouwbedrijven zijn... als ze hun traditionele manier van denken loslaten. Wij willen doorontwikkelen. Daar gaan we ver in. Als we straks een elektrische auto -als accu voor het huis- kunnen financieren met energiebesparing of senioren-aanpassingen kunnen financieren met de besparing op zorgkosten, dan staan we daarvoor open."

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Accenture weet: digitaal transformeren kan sneller

Met de gewichtige omschrijving 'compressed transformation' helpt IT-bedrijf Accenture organisaties sneller digitaal te transformeren. "Meer speed to value en betere klantervaring."

Lees artikel »

Kwantumfysica gaat ons gedrag veranderen

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar nul-emissie

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »

Kritisch Covid-onderzoek kraakte Ioannidis’ reputatie

Ooit had Stanford-hoogleraar John Ioannidis een bijna onaantastbare status in de epidemiologie maar zijn naam werd door het slijk gehaald (en zijn moeder bedreigd).

Lees artikel »

Econoom Van Teeffelen voorspelt zwaar weer

Onderzoeker Lex van Teeffelen voorspelt moeilijke tijden voor kleine ondernemers. Het goede nieuws? Problemen kunnen vaak worden afgewend met goede financiële keuzes.

Lees artikel »

Google wil onze medische data, maar wat willen wij?

Care Studio van Google Health heeft aangekondigd in de VS patiëntendossiers te willen gaan beheren. Huisarts Huib Rutten ziet risico's: "De regie moet altijd bij de patiënt blijven."

Lees artikel »

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood daarna haar excuses aan. Met financiele steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »

Mark Soetman levert de primeur: rauw krabbenvlees

Start-up Crustalicious heeft een machine ontwikkeld die kleine krabben in zes stappen ontdoet van pcb's, zware metalen, ingewanden en schaal. Een wereldprimeur!

Lees artikel »

Meneer Parkinson gaat niet weg, maar boksen helpt wel

Parkinson dendert als een epidemie door Europa. Om het ziektebeeld te vertragen worden steeds meer bokstrainingen speciaal voor Parkinson-patiënten verzorgd.

Lees artikel »

Brusselse bezorgdheid om onze rechten op internet

Europa wil dat de mens centraal staat, niet de technologie. Daarom wordt in Brussel gewerkt aan een ‘ontwerpverklaring’ en nieuwe wet. Lopen de plannen in lijn met de burgerbelangen?

Lees artikel »