ICT ontdekt financiële medewerkerparticipatie

Betrokken medewerkers, welke IT-manager wil dat nou niet? Als personeel intrinsiek gemotiveerd is, wordt aansturen a piece of cake. De praktijk is echter weerbarstig. Betrokkenheid op de werkvloer is vaak ver te zoeken. Gelukkig is er financiële medewerkerparticipatie: personeel koopt certificaten en wordt mede-eigenaar. Succes verzekerd! Drie IT-bedrijven over het hoe en waarom.


"Aantonen dat onze medewerkers juist door onze participatieregeling zo betrokken zijn? O... dat lukt me niet. Je weet nooit precies waardoor het komt, die betrokkenheid. Misschien omdat we een innovatief bedrijf zijn, met uitdagende projecten. Misschien vanwege onze groeikansen, of omdat we hier leuk met elkaar omgaan. Ik hoef het ook niet zo nodig aan te tonen. Ik ben ervan overtuigd dat dit helpt."

Directeur Evert Meijer van geo-ICT adviesbureau Geodan zou weleens gelijk kunnen hebben. Aandelen of certificaten (1/100 aandeel) kopen van het bedrijf waarvoor je werkt, motiveert tot op het bot, dat staat als een paal boven water. Als de toko deels van jou is, loop je vanzelf een stapje harder. En dus kiezen steeds meer bedrijven voor financiële medewerkerparticipatie om de betrokkenheid te vergroten.

Honkvaster

Schoorvoetend ontdekt ook de ICT-sector participatieregelingen als prikkel om personeel te motiveren en honkvast te maken. Geodan besloot in 2009 aandelen uit te gaan geven aan eigen medewerkers om a) hun betrokkenheid te vergroten en b) te stimuleren dat hun specialistische kennis verbonden zou blijven aan het bedrijf. De regeling geldt voor alle 130 medewerkers met een vast contract. Zo'n 45 medewerkers hebben inmiddels certificaten in bezit.

Voor het geld hoeven ze het (nog) niet te doen. De koers van een certificaat Geodan fluctueert nogal. Toen het bedrijf in 2013 begon, werd de koers vastgesteld op 128 euro. In 2014 steeg die naar 141 euro en dit jaar daalde hij weer naar 133 euro. Directeur Meijer: "Dit betekent dus dat medewerkers die vanaf het begin hebben meegedaan, er nog niks mee zijn opgeschoten qua dividend." In 2013 werd er geen dividend uitgekeerd. In 2014 was dit wel het geval. Meijer heeft voor dit jaar positieve verwachtingen.

Bij Geodan mag maximaal 4,99 procent van de aandelen in bezit zijn van één medewerker. Maximaal 20 procent mag in bezit zijn van het voltallige personeel. Voor deze 20 procent is volgens Meijer gekozen omdat de directie dan voldoende zeggenschap houdt over het bedrijf. Wat dit betreft is de ‘gevarenzône' nog niet in zicht. Zo'n 8 procent van de aandelen is momenteel in handen van de medewerkers.

Ruben Stekelenburg, Manager Operations, heeft flink geïnvesteerd in certificaten.Stekelenburg: "Je bloed gaat toch sneller stromen als er meer is dan het jaarlijkse functioneringsgesprek. Natuurlijk loop ik het risico dat mijn certificaten minder waard worden. Maar ik heb alle vertrouwen in de directie. En het risico op slechte bedrijfsresultaten kan ik deels sturen met mijn eigen gedrag. Als ik efficiënt werk, voel ik dat direct in mijn portemonnee."

Arbeidsmarkt-effect

Bij IT-dienstverlener The Next View kunnen medewerkers sinds 2012 certificaten kopen. Waarom maakte het bedrijf die keuze? "We wilden ons personeel laten profiteren van de waardevermeerdering van het bedrijf en tegelijkertijd de betrokkenheid vergroten", aldus directeur Huub Waterval. "Het voelt een beetje alsof het bedrijf van hen is."

Van de dertig medewerkers zijn er 14 in bezit van een of meer certificaten. De koers bedroeg 77 euro in 2013 en steeg vorig jaar significant naar 96 euro. Dat is lekker. Volgens Waterval vertegenwoordigt de regeling een belangrijke kernwaarde van The Next View: ‘delen is vermenigvuldigen'. Uitwisselen van kennis is cruciaal voor een IT-dienstverlener met een focus op cloud, integratie, business intelligence en mobile. Ofwel: aandelen versterken het wij-gevoel.

Waterval denkt dat de regeling het bedrijf ook extra aantrekkingskracht geeft op de arbeidsmarkt. Maar weinig andere IT-bedrijven bieden hun personeel de kans financieel mede-eigenaar te worden en betrokken te worden bij de bedrijfsvoering. Ook Meijer van Geodan noemt het arbeidsmarkt-effect. Een stukje zeggenschap wordt door sollicitanten als een pré ervaren, denkt Meijer. "Sollicitanten zien meteen dat we een sociaal bedrijf zijn. Alleen daarom al gaan wij dit verder uitbouwen. Nu hebben we alleen koopplannen. Straks gaan we ook certificaten schenken."

Bij The Next View kan maximaal 20 procent van de aandelen in bezit zijn van de medewerkers. Het bedrijf zit nu op bijna 7 procent. Dat was 14 procent, maar toen onlangs een deel van het bedrijf werd verkocht, moest het vertrekkende personeel de certifcaten verplicht terugverkopen.

Koers geëxplodeerd

Sinds 2013 heeft MI Consultancy een bedrijfsbrede aandelenregeling voor medewerkers met als doel het vergroten van de betrokkenheid. Die betrokkenheid, dat is echt een issue, verklaart directeur Paul Edridge: "We zijn een IT-bedrijf en ontwikkelen zorg-informatiesystemen. Onze mensen zijn goed met computers. Communiceren, meedenken en vooruitkijken is niet hun sterkste punt. Maar door deze regeling gaan ze vanzelf meer aandacht besteden aan klanten helpen en bedrijfsprocessen verbeteren. Logisch, ze delen mee in het succes."

Nu de medewerkers ook mede-eigenaar zijn, ziet MI Consultancy meer ondernemend gedrag op de werkvloer, waardoor de organisatie beter zal presteren, verwacht Edridge. Aan de koers van het aandeel zal het niet liggen, die is geëxplodeerd in het eerste jaar (van 46 naar 86 euro). Er werd maar liefst 30 euro dividend uitgekeerd per certificaat. Dit jaar steeg de koers verder naar 90 euro. Het is een fijne bijkomstigheid, en een dankbaar gespreksonderwerp bij de koffieautomaat.

MI Consultancy heeft de Stichting Participatiemaatschappij MI Consultancy opgezet, die maximaal 4,99 procent van de aandelen mag bezitten. De stichting koopt aandelen van het bedrijf en verkoopt ze als certificaten aan de medewerkers. "Dat is heel overzichtelijk", aldus Edridge. "De kosten zijn laag en de certificaten zijn makkelijk verhandelbaar aangezien het om kleine bedragen gaat."

De regeling valt erg in de smaak. Van de 20 medewerkers van MI Consultancy participeren er 16, waarvan er eentje maar liefst 120 certificaten in bezit heeft. Edridge zelf is grootaandeelhouder, maar in de vergadering voor certificaathouders, die twee keer per jaar plaatsvindt, heeft hij "helemaal niks te vertellen". De rollen moeten zuiver blijven.

Medewerkers kritischer

De hamvraag is en blijft hoeveel invloed medewerkerparticipatie nou echt heeft op de betrokkenheid. Net als Meijer van Geodan kan ook Edridge van MI Consultancy die vraag niet beantwoorden. De veranderingen die hij ziet, zijn subtiel. Meten van het effect van de regeling op de betrokkenheid is eigenlijk niet te doen. Edridge houdt het erop dat hij zijn personeel ziet groeien.

En dan nog dit. Als een belangrijk bij-effect van de regeling noemt Huub Waterval ‘kritische medewerkers', die zich meer als echte aandeelhouders gaan opstellen. Ze gaan zich bemoeien met het beleid, al hebben ze maar één certificaat in bezit. Waterval: "Ze eisen transparantie, willen cijfers zien. Dat kun je lastig noemen, maar als de managers meer gaan aansturen op efficiency en geld verdienen, wordt dat wel beter begrepen door het personeel. Ze snappen heel goed dat research en uitzoekwerk prima is, maar geen doel op zich."

Ook Meijer ziet het bij-effect van mondige medewerkers. Meijer: "Discussies ga je krijgen want je hebt voortaan met mede-eigenaren te maken. Waarom wordt er in een bepaalde technologie geïnvesteerd? Of waarom juist niet? Dat heeft allemaal invloed op de winst en dividend. De managers moeten gemaakte beleidskeuzes heel goed kunnen uitleggen. Dit vergt redelijkheid en goede argumenten. Willekeur wordt afgestraft. Dat hebben wij gemerkt toen we besloten te investeren in R&D, gamification en een Mindcraft-competitie. We moesten met een goed verhaal komen."

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Grootste hackathon wereldwijd in Groningen

Dit voorjaar vond in de Groninger Suikerfabriek ’s werelds grootste hackathon voor blockchain en AI plaats. Zo’n 1.500 ‘hackers’ gingen aan de slag met maatschappelijke thema’s.

Lees artikel »

Mijn visie op hoogbouw in toch gezellig Rotterdam

Rotterdam bouwt momenteel extreem hoge woontorens. Wat betekent dit voor de leefbaarheid van de stad? Journalist en oud-Rotterdammer Ton Verheijen zocht het uit en spreekt zich uit.

Lees artikel »

Eerste steen Amsterdams outletcenter in SugarCity

De eerste steen van ATSO (Amsterdam The Style Outlets) werd gelegd op 21 juni. De voorbereidingen waren complex: “We moesten eerst een nieuw stuk polder creëren.”

Lees artikel »

Virtuele restaurants leunen sterk op slimme software

Sterrenkok Ron Blaauw heeft het virtuele restaurant ontdekt. En niet alleen hij. Virtuele restaurants zijn trending. “De slag wordt gewonnen door beste chef met beste software.”

Lees artikel »

Burgers boos over hoogbouwplannen

Veel gemeentes moeten 'verdichten' en jagen burgers in de gordijnen met hoogbouw. Wat kunnen bouwers doen die de hoogte in gaan en burgers te vriend willen houden?

Lees artikel »

Proef met golfenergie op Texel belooft nogal wat

Uitvinder Erwin Croughs heeft een droom: golfenergie omzetten in elektriciteit. De eerste stap is gezet. Met een subsidie van 2,8 miljoen euro is een pilot gestart voor de kust van Texel.

Lees artikel »

Criminaliteit voorspellen in zenuwcentrum Securitas

In Securitas Operations Center, het Nederlandse zenuwcentrum van de Zweedse beveiligingsmultinational, worden klanten en objecten 24/7 beveiligd. Een reportage.

Lees artikel »

Futuroloog over softskills en virtuele oncologen

De ene futuroloog is de andere niet. Onlangs luisterde ik naar een presentatie van Christian Kromme. En ik was onder de indruk. Hierbij een extract van zijn betoog over tech-trends.

Lees artikel »

Nieuwe auto komt (iets) vaker uit de webshop

Volvo en BMW hebben al stappen gezet. Amazon broedt op plannen en Alibaba heeft vending machines waaruit nieuwe auto’s tevoorschijn komen als kroketten uit de muur. En wij hebben Auto.nl.

Lees artikel »

Samen innoveren in oude RDM-fabriek Heijplaat

Dankzij RDM Makerspace kon de ANWB een slimme fietsverzekering ontwikkelen en Damen Shipyards een scheepsschroef printen in 3D. Een reportage.

Lees artikel »