ING heeft 120 openstaande vacatures

ING, dat 2.700 arbeidsplaatsen in Nederland moet schrappen, heeft tegelijkertijd ook "120 tot 150" vacatures open staan. De bankverzekeraar zoekt IT-specialisten met specifieke kennis, actuarissen, fiscalisten en commercieel personeel voor in bankkantoren. Woordvoerder Carolien van der Giessen laat weten dat eerst een beroep gedaan wordt op eigen mensen die boventallig zijn geraakt. Lukt dat niet, dan wordt pas extern gezocht.

In februari gaf ING aan in Nederland 1.700 arbeidsplaatsen weg te strepen door natuurlijk verloop, het niet vervullen van openstaande vacatures en geen beroep meer te doen op externe deskundigen. Daarnaast werden 1.000 vaste medewerkers boventallig verklaard. Met name getroffen worden de divisies consumentenbankieren, intermediair (o.a. Nationale Nederlanden), grootzakelijk bankieren en vastgoed, het hoofdkantoor, de facilitaire dienst en de afdeling IT.

De 1.000 boventalligen hebben tot eind dit jaar de tijd om een andere baan te vinden, binnen of buiten ING. Hoeveel van hen intern een nieuwe baan vinden -lees: hoeveel gedwongen ontslagen er vallen- kon Van der Giessen niet zeggen. Dat is mede afhankelijk van de grillen van de economie. Er zijn dan ook flinke bandbreedtes ingebouwd in de aantallen. Op de afdeling IT gaat het om 155 tot 240 boventalligen. Degenen die hun informele netwerk het best benutten, lijken de meeste kans te maken op doorstromen naar een andere plek intern.

De vakbonden FNV en CNV vrezen aanzienlijke aantallen gedwongen ontslagen, te meer omdat de interne herplaatsingsmogelijkheden beperkt zijn. De bonden vinden dat de staatssteun die ING momenteel krijgt een reden moet zijn om de gevolgen van de reorganisatie voor personeel beperkt te houden.

Goed nieuws is er ondertussen ook. ING stelt verder te kijken dan de huidige crisis. Vooralsnog blijft de bankverzekeraar talenten recruiteren op beurzen en congressen. Ook de programma's voor het opleiden en trainen van talent gaat gewoon door. "We bieden wel minder plaatsen aan voor trainees", zegt Van der Giessen. "In 2008 hadden we honderd traineeships, in 2009 zullen het er maximaal vijftig zijn, waarvan 2/3 in Nederland en 1/3 in het buitenland."

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Studenten strijden voor academische vrijheid

Academische vrijheid? Die is er toch al? Nou nee. Lees het verhaal van Marlon Uljee, student psychologie aan de VU en oprichter van de Vrijmoedige Studentenpartij.

Lees artikel »

Obesitas geen ziekte maar maatschappelijk probleem

Ambassadeur Wim Tilburgs van 'Je Leefstijl Als Medicijn' noemt obesitas en diabetes "geen ziektes maar "maatschappelijke problemen gekoppeld aan je postcode".

Lees artikel »

Yanis Varoufakis: "We zijn dienaren van big tech"

Yanis Varoufakis’ nieuwste boek ‘Technofeudalism’ is een aanklacht tegen de macht van Big Tech. Ik interviewde hem ter aankondiging van het G10-festival in Amsterdam.

Lees artikel »

TASC: nieuw aanvalsplan voor technische talenten

Techniekschool TASC is het Amsterdamse antwoord op het tekort aan vakkrachten. Directeur Odilon Romero: “We hebben nu 140 leerlingen. Dat moeten er 500 worden.”

Lees artikel »

De andere kant van geopolitiek krachtenspel

Tien jaar werkte geschiedkundige Diedert de Wagt aan ‘Bij gebrek aan beter’, een analyse van de onbekende kant van het officiële geopolitieke verhaal.

Lees artikel »

Camera's op bouwplaats tarten privacy personeel

Camera's op bouwplaatsen zijn ingeburgerd voor monitoring van diefstal en koppelingen met bedrijfsnetwerken. De keerzijde is er ook: privacyrisico's.

Lees artikel »

Extreem veel IT'ers raken overwerkt en opgebrand

Uit recente studies blijkt dat IT'ers vijf keer meer kans hebben op een burn-out dan andere professionals. Gaat de IT-sector ten onder aan het eigen succes?

Lees artikel »

Nanoknutselen in de cleanroom van TU Delft

Het Else Kooi Lab is een cleanroom van wereldformaat. Op 20 maart mocht de pers naar binnen. "De volgende stap? Deeltjes isoleren op atomair niveau op één chip."

Lees artikel »

Hoe gaan we dat doen, samenwerken met bots?

Volgens leiderschapsgoeroe Joseph Folkman stelt AI nieuwe eisen aan managers. Ze moeten kunnen samenwerken in hybride teams met bots én mensen.

Lees artikel »

“Wat gezondheid is mag iedereen zelf bepalen”

Noord-Limburg wil de gezondste regio van Nederland worden. Het klinkt aantrekkelijk maar een burgerraadslid uit Horst aan de Maas heeft felle kritiek.

Lees artikel »