
Leerlingen van de Energie Academie tijdens de feestelijke opening.
Peet Traub: "De ambtenaar beslist niks en doet niks"
Gepubliceerd op dinsdag 9 maart 2021
Na een daverende opening op 4 februari 2020 met Mark Rutte en Prins Pieter-Cristiaan van Oranje-Nassau is de Energie Academie in Den Haag alweer failliet. Dat is erg voor de leerlingen en voor ondernemer Peet Traub, die 170.000 euro investeerde en nu op zoek moet naar een andere bedrijfsruimte. Hagenaar Traub kijkt terug in ongeloof en zegt waar het op staat.
“Ik heb 170 ruggen geïnvesteerd in de Energie Academie. Begin vorig jaar heb ik al aangegeven dat het fout ging. Moet je eens luisteren zeg ik: ‘Er wordt gestolen.’ Maar nee, het zou goed komen. Tijdens de opening was het hier panklaar. We hadden driehonderd stoelen, een zangerdje, de hele klerezooi… Ze stonden allemaal te pronken en wilden met Mark Rutte op de foto. En nu het fout gaat, wil niemand verantwoordelijkheid nemen. ‘Dit is een stichting’, zegt de gemeente. ‘Dit is niet van ons. We steken er geen geld meer in.’ Ik moet hier nu weg want dit pand kost me 130.000 euro per jaar. Ik kom er wel weer bovenop. Als het moet heb ik morgen wat anders. Maar voor die gasten is het het ergst.”
“De gemeente had een verkeerd rekenmodel. Ze gingen uit van 560 mensen opleiden en vijf euro per uur verdienen aan elke jongen die gedetacheerd zou worden. Dat is 3,5 miljoen per twee jaar. Terwijl ik ze weg wilde zetten voor twee kwartjes per uur. Van die twee kwartjes had ik werkkleding willen aanschaffen. Het zijn er geen 560 maar 26 geworden, waarvan er 17 een vaste baan hebben gevonden. En dat ‘geld verdienen’ is op z’n ei gegaan. Toen hebben we gezegd: het is kicken als we ze uit de shit kunnen halen. Daar krijg je een beter gevoel van dan een zak met geld. Dus zijn we dat gaan doen: aandacht geven. Geen papier, geen pennetjes op tafel, alleen praten.”
“Er zit zóveel ellende aan die gasten. De laatste groep bestond uit nieuwe Nederlanders. Een van die jongens heeft een wandeling van 52 dagen gemaakt vanuit Syrië. Hij liep linksom, zijn vrouw liep rechtsom. Zij kwam in België uit. Geen telefoon, geen internet. Maar die jongen kon vanalles, werkte in Syrië als aannemer en had dertig man in dienst. Hier moest hij weer op nul beginnen. We hadden ook een jongen uit Eritrea. Die was regelmatig een paar weken zoek. Wat bleek? Hij moest geld verdienen om zijn zus vrij te kopen. Dan werkte hij als mannelijke hoer in Amsterdam. En wij maar boos zijn omdat hij niet kwam opdagen. Dat is toch onmenselijk?”
“Achter de schermen was het een grote klerezooi. Er zaten op een gegeven moment vijf kapiteins op het schip. Er werd gegraaid en gestolen. Er werden facturen gestuurd voor vergaderingen over de kleur van het behang. Toezicht? Ja hoor, de gemeente hield toezicht. Maar je keurt je eigen vlees. Hallo zeg. Dat het fout gaat, is ook erg voor de bouwsector, die straks weer met lege handen staat. Als we uit de corona komen, staan er honderden werkgevers te springen om personeel dat er niet is."
“Die voorzitters van al die brancheverenigingen verdienen tonnen maar weten het verschil niet tussen een spaanplaat en een gipsplaat. Kijk deze man eens op dit tijdschrift, die komt zo uit de kleurplaat gewandeld. Ze komen voorrijden met hun Tesla maar je hebt er geen klote aan. Dat soort volk leidt de business. Het gaat alleen om zien en gezien worden. Ze hebben allemaal twee, drie petten op, dat is de ellende. Ik heb Maxime Verhagen van Bouwend Nederland een paar keer getwitterd. Of hij eens wilde bellen. Je hoort er niks van.”
“De Gemeenteraad is laaiend. Bert van Alphen zegt dat hij slapeloze nachten heeft. Maar met alle respect, volgend jaar maart zijn er verkiezingen en dan is hij weg. Alleen de ambtenaren blijven. Een ambtenaar beslist niks en doet niks. Als je wat doet, kun je fouten maken. Dat zie je nu wel. Mijn boodschap? Er zou een fonds moeten komen voor jongeren die niet naar een MBO of VMBO kunnen. Wij kunnen hen een vak leren. Bouwend Nederland zou dat fonds kunnen oprichten voor praktijkbegeleiding. Geen boeken, wel examenopdrachten want dat kunnen deze jongens. Ze kijken niet in boeken. Wat interesseert het die gasten waar de Maas of de Rijn Nederland binnenkomt? Ze willen knaken verdienen.”