Recruiter, check gamingskills in sollicitatie

“Ingewikkelder dan schaken”, beweren sommigen. Dat games speciale skills vragen, leidt geen twijfel. HR-managers zouden standaard naar gamingskills moeten vragen in sollicitatiegesprekken.

In het immense Beijing National Stadium wordt op 4 november 2017 de finale gespeeld van League of Legends 2017. De setting zou in een belangrijke Champions League-wedstrijd niet misstaan. Maar liefst vijf analisten -strak in het pak, met stropdas- kijken mee in de studio terwijl het publiek in het stadion de wedstrijd op grote schermen volgt. Samsung Galaxy (SSG) speelt tegen SK Telecom (SKT) en 80.000 toeschouwers op de tribune gaan uit hun dak. SSG wint uiteindelijk met 3-0. Na de wedstrijd worden spelers voor de camera gehaald en worden de kantelpunten in de wedstrijd geanalyseerd. In de studio wordt nog lang nagepraat. Wát een finale! 

Mocht u het gemist hebben: League of Legends is een online computerspel dat door miljoenen gamers wereldwijd wordt gespeeld. League of Legends vergt het uiterste van de spelers. Twee teams van vijf spelers bestrijden elkaar tot op het bot. Om te winnen moeten ze al hun concentratie, hun beheersing, reflexen, tactisch inzicht en teamspirit in de strijd gooien. Volledige focus is vereist. Gek eigenlijk dat in sollicitatiegesprekken zelden of nooit naar gamingskills wordt geïnformeerd.

Gamification

In 2006 verscheen in het Amerikaanse tech-magazine Wired een artikel waarin Stephen Gillet vertelde dat hij bij Yahoo was aangenomen vanwege zijn beheersing van het spel World of Warcraft. Ook de CTO van Starbucks schijnt te zijn aangenomen op grond van het level waarop hij World of Warcraft speelt. Google selecteert eveneens mensen in dit spel. Toch zijn het uitzonderingen, aldus Tom Bos, directeur van NCOI Online Academy: “Op internet kom je slechts enkele verwijzingen tegen naar mensen die op basis van hun gamingskills zijn aangenomen. Dat is heel vreemd.”

Vanuit zijn functie bij NCOI is Bos mateloos geboeid door gamification, serious gaming en praktijksimulaties. Hij begrijpt wel dat het onderwerp in sollicitatiegesprekken niet aan bod komt. Het staat niet op de radar van HR. En de gamers zelf komen er ook niet mee. Bos: “De schaamte die veel sollicitanten voelen om erover te praten is begrijpelijk. Gaming is voor nerds, daar loop je niet mee te koop... denken ze. Of ze denken dat het niet interessant is voor bedrijven. Daarmee slaan ze de plank mis, want vergis je niet, het zijn complexe spellen. Je moet teams formeren, leidinggeven, plannen, onderhandelen en overtuigen. En soms alles tegelijk. Het tempo in Call of Duty is duizelingwekkend, dat vraagt om multitasken. In Starcraft stuur je een heel leger aan, dat lukt niet zonder strategisch inzicht. Ik durf de stelling aan dat Starcraft ingewikkelder is dan schaken.”

Bos bestudeerde de onderzoeken en weet dat in games anders en sneller wordt geleerd dan in gewone trainingen. Dat komt door de intrinsieke motivatie die wordt opgewekt. Gamers spelen –altijd op een moment dat ze er zelf zin in hebben- alsof hun leven er vanaf hangt, en leren daardoor meer en sneller. Klassikaal leren wordt ondertussen vaak ervaren als een verplicht nummer. De stof komt minder goed binnen. Juist de intrinsieke motivatie verklaart de populariteit van gaming. Des te vreemder dat die lijn niet wordt doorgetrokken naar werving en selectie. Er wordt niet naar gevraagd. Het is no go area. Bos: “Terwijl de onderzoeken al jaren aantonen dat ook concentratie, reactievermogen en oog-/handcoördinatie verbeteren. Ik vind dat er een taak ligt voor HR-managers om dit voortaan bespreekbaar te maken en erachter te komen welke skills hun sollicitanten hebben verworven.”

Variety gamer

Gamers weten dit natuurlijk allemaal al lang. Zoë Seekles (23) speelt sinds haar vijfde. Ze noemt zichzelf een variety gamer. Ze heeft vanalles en nog wat gespeeld, hopt van het ene spel naar het ander, en houdt ondertussen goed bij wat er nieuw uit komt. Haar fascinatie voor gaming komt in haar huidige traineeship voor Yacht goed van pas. Ze werkt als UX-designer (UX staat voor user experience) voor uitvaartverzekeraar Dela, waarvoor ze een chatbot ontwikkelt. Van dat robotje moet ze een menselijk karakter maken -precies wat je ook in bepaalde games doet.

Seekles is blij met dit artikel want ze vindt dat gaming te vaak wordt gezien als verslavend en agressieopwekkend. Seekles: “De positieve kanten worden te weinig belicht. Gaming is een hele mooie manier om dingen te leren, dat is bewezen. Ikzelf heb geleerd hoe ik met virtueel geld om moet gaan, en hoe ik moet samenwerken. Al op jonge leeftijd raakte ik vertrouwd met teams en hoe je samen een doel bereikt. Onderschat dat niet. Je springt als gamer in het diepe, gaat aan de slag met mensen die je niet kent. Je moet ze vertrouwen, met ze communiceren. O ja, de voertaal is Engels. Voor mijn Engelse taal was het perfect. Mijn niveau was hoog toen ik mijn eerste les kreeg.”

Seekles schaamt zich niet voor haar passie. Haar skills heeft ze prominent op haar cv gezet. Opgepakt wordt dat overigens niet. Ze heeft al aardig wat sollicitatiegesprekken gevoerd. Als er al naar gevraagd wordt, is het in oppervlakkige zin. Seekles: “Zo’n manager vraagt dan wat ik speel en zegt dat hij zelf ook speelt. Daar blijft het bij. Ik vind: sta eens open voor technologische ontwikkelingen want daar zit de toekomst. Zoom eens in! Dan zie je wat gamers kunnen. Echt, wat die kampioenen doen, dat kan ik niet nadoen. Het is topsport. Ze zijn er fulltime mee bezig. Ik ken een jongen uit Eindhoven die echt heel goed is. Hij woont nu in Taiwan en is rijk geworden als gamer. Die hoeft niet eens meer te solliciteren.”

Verder dan cv

Wat vinden HR-managers? Via de NVP (Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling) komen we in contact met Mark van Tooren van Inveon. Dit adviesbureau koppelt HR aan techniek, finance en persoonlijke ontwikkeling. Van Tooren verzorgt de HR-activiteiten voor Inveon en initieert werving en selectie voor klanten. Hij kijkt in sollicitaties altijd verder dan het cv en gamingskills is een van de gebieden waarin hij met name geïnteresseerd is. Hij stelt er zijn recruitmentvragen op af, en vindt dat andere recruiters dit ook zouden moeten doen.

Van Tooren: “Ik vraag altijd naar hobby’s. Als iemand in de avonduren scheidsrechter is bij voetbalwedstrijden, dan weet ik dat zo iemand een passie heeft voor leidinggeven. In gaming raakte ik ooit geïnteresseerd door de opkomst van second life. Dat spel triggerde me omdat de connectie tussen virtueel en echt zo sterk was. In China zijn er mensen miljonair door geworden. Die moeten wel effectief zijn, dat kan niet anders.”

Het ter sprake brengen van het onderwerp is volgens Van Tooren niet zo ingewikkeld: “Een kwestie van vragen stellen. Als sollicitanten gamen, wat spelen ze dan? En wat in het spel vinden ze belangrijk? Je krijgt geheid een leuk gesprek. Vraag eens hoe ze teambuilding voor elkaar krijgen, en hoe ze dat in jouw bedrijf zouden aanpakken. Als ze een personage ontwikkelen, vraag dan eens door. Een personage lijkt vaak op de bedenker zelf. Mensen spelen dus de rol die ze in het echt willen hebben. Je komt andere dingen te weten. Verdiep je daarin. Of ga zelf een spel doen met je neefje van 12.”

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie gebruikt spelletjes om strategieën te ontwikkelen voor het leger. Van Tooren: “Dat is een zeer effectieve manier om die grijze hersencellen in beweging te krijgen. De ogen gaan twinkelen! Ik vind dat HR die brug moet slaan want dit is dé manier waarop de nieuwe generatie leert. Natuurlijk kunnen gamers nerds zijn, en kunnen games verslavend zijn. Maar dat is een klein deel van het verhaal. Het gaat om de krachtige en verleidelijke manier van leren. Ook in kritieke situaties. Blijven communiceren in moeilijke situaties… probeer het maar eens. Dat valt echt niet mee. HR moet die passie het bedrijf binnen zien te brengen, dat is de essentie.”

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Vastgoedwereld ontdekt gezonde gebouwen

Op 30 oktober tijdens het congres 'Gezonde gebouwen, gezonde marges' gaf Lara Muller van Blue Building Institute een presentatie over gezonde gebouwen. Een interview.

Lees artikel »

Mentale begeleiding voor jonge schaatstoppers

‘Niet zeuren’ is de norm in topsport. In de schaatswereld komt men daarvan terug. Coaches Jetske Wiersma (KNSB) en Wouter van der Ploeg (RTC Noord) geloven heilig in mentale begeleiding van schaatstalenten.

Lees artikel »

Burn-out onder techneuten komt steeds vaker voor

Een burn-out wordt wel omschreven als ‘mentale en emotionele uitputting’. Dat je daardoor niet of slecht functioneert is een open deur. Het goede nieuws? Een burn-out is te voorkomen.

Lees artikel »

Zeldzaam ambacht: natuursteenbewerker

Voor steenhouwers heeft Nederland nog één opleiding, die jaarlijks een handjevol vakmensen aflevert. Bij Slotboom Steenhouwers staan klanten in de rij. “Jemig, bestaat dat vak nog?”

Lees artikel »

Broodfonds redding voor zzp'er Mario van Kemenade

Mario van Kemenade, zzp'er in de bouw, kon een jaar niet werken vanwege een ernstig bedrijfsongeval. “Zonder broodfonds was het voor mijn bedrijf einde oefening geweest.”

Lees artikel »

Recruiter, check gamingskills in sollicitatie

“Ingewikkelder dan schaken”, beweren sommigen. Dat games speciale skills vragen, leidt geen twijfel. HR-managers zouden standaard naar gamingskills moeten vragen in sollicitatiegesprekken.

Lees artikel »

Brandweer-coach Biesot over mentale weerbaarheid

Als je ergens klappen moet kunnen verwerken is het wel bij de brandweer. Willem Biesot, coach van De Zwerm Groep, weet er alles van. Al vele jaren traint hij brandweermensen om mentaal weerbaar te worden.

Lees artikel »

Digital natives retailen zonder tussenschakels

De keten kan korter. Dat is de overtuiging van digital natives, bedrijven die online zijn geboren, gegroeid en succesvol geworden. 'Cut out the middle man!'

Lees artikel »

Fujitsu over smart society

Het Japanse tech-bedrijf Fujitsu denkt dat artificial intelligence nu pas rijp is voor ontginning. Een gesprek met Pacal Huijbers.

Lees artikel »

Infrastructuur laat zich eenvoudig plat leggen

Het nieuwe kabinet steekt 95 miljoen euro per jaar in cyberveiligheid. Dat is fijn voor straks maar ondertussen is het prijsschieten. "Inbreken kan op alle fronten", stelt de ethical hacker.

Lees artikel »