ASN Bank: half duurzaam half dirty

Je hebt weleens van die momenten dat er even iets knapt. Bij mij gebeurde dat vorige week. Als spaarder bij de ASN Bank (sinds 2008) las ik in de media dat de helft van de inleg van spaarders helemaal niet naar duurzame projecten gaat maar linea recta naar moedermaatschappij SNS Reaal. Het geld wordt gebruikt om de hypotheken van SNS Bank te financieren. Oef!

Toen in 2008 de kredietcrisis in volle hevigheid losbarstte, besloot ik mijn zuurverdiende spaarcentjes over te hevelen van ABN Amro naar een betere bank, een bank die haar klanten serieus neemt, een bank die verstandige dingen doet met geld. Ik twijfelde tussen de ASN Bank en Triodos. Aangezien een kennis van me, die bij de ASN Bank werkte, me geruststellend liet weten dat de ASN Bank een eigen bankgarantie heeft en een eigen beleid, koos ik voor de eerste. Eventuele verstrengeling van belangen met de door mij niet hooggeachte moedermaatschappij zette ik uit mijn hoofd.

Het geloof in de goede zaak werd sterker. Mijn vertrouwen in duurzame idealen werd gevoed door krachtige reclamecampagnes. Op radio en tv en in het huisblad Ideaal kreeg ik als klant steeds weer lieve woordjes ingefluisterd. Dat bleef hangen. De ASN Bank... dat is toch die bank van wind en zon en biomassa? Van beginnende fietsenmakers uit India? Sympathieke cacaoboertjes uit Malawi? Idealistische startups met hippe brillen en duurzame dromen? Mannen en vrouwen met hun hart op de juiste plaats. Het beeld was op mijn netvlies gekrast. Goed reclamebureau! Over financieren van de hypotheken van de SNS Bank heb ik nooit iets gelezen. Misschien heb ik de point gemist, of de kleine lettertjes.

Ondertussen was ik een gretige consument van economisch en financieel nieuws en waren de problemen bij moedermaatschappij SNS Reaal me natuurlijk niet ontgaan. Ik wist dat de SNS Bank afgelopen zomer besloot te gaan zoeken naar een oplossing samen met de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. En dan weet je het wel. Goldman Sachs is een bank die ‘zoveel mogelijk geld verdienen aan klanten' als beleid heeft en is vergeten dat ‘klanten zo goed mogelijk helpen' de primaire taak hoort te zijn van elke (!) dienstverlener. Wat dit betreft kan ik de Tegenlicht-documentaire ‘Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland' uit 2012 aanraden. Die geeft een onthutsend beeld van de handel en wandel van directeur Lloyd Blankfein en zijn succesvolle crew.

SNS Reaal en Goldman Sachs, ik vond het een onaangename combi, zo dicht op de huid van mijn duurzame ASN Bank. Rare berichten over de ASN Bank verschenen er ondertussen niet. En ik ging er maar liever niet naar op zoek ook. Ik wilde het eigenlijk allemaal niet weten. Tot ik vorige week met de neus op de feiten werd gedrukt. In de Volkskrant las ik een bericht waaruit bleek dat een flink deel van de inleg linea recta naar de SNS Bank gaat om de vastgoedpoot te stutten. Als de SNS Bank nou verstandige dingen met het geld zou doen, was dit nog wel te pruimen, maar het ging hier over the same old dirty story: onverantwoord bestuur. Zoals we weten is het meestal de belastingbetaler die de plooien dan weer glad mag strijken.

Als klant van de ASN Bank voel ik me misleid. Ik heb inmiddels contact opgenomen met de afdeling communicatie, nu niet als klant maar als participerend journalist. Ik liet hen weten dat ik een ingezonden stuk wilde in hun huisblad Ideaal. Lang hoefde ik niet op een reactie te wachten. Communicatiemanager Monique Messelink mailde me diezelfde dag nog: "Ik kan mij uw zorg en vragen voorstellen. Ik wil echter aangeven dat wij met volle overtuiging invulling geven aan onze duurzame missie.
Daarmee doen wij dus inderdaad goede dingen met uw geld. Dingen die bijdragen aan deze missie. Deze zijn vastgelegd in transparante criteria en issuepapers."

Messelink liet fijntjes weten mijn aanbod een stuk te leveren aan Ideaal zeer te waarderen. Maar helaas, Ideaal bood geen ruimte voor ingezonden stukken met persoonlijke ervaringen. Messlink: "Wel zullen wij uiteraard de komende tijd extra aandacht besteden aan de actuele ontwikkelingen en wat dat voor u als klant betekent. Wij zijn ervan overtuigd dat wij daarmee een nuttige bijdrage aan de duurzame samenleving leveren en hopen dat namens u ook in de toekomst te kunnen blijven doen."

Die had ik zelf ook kunnen verzinnen. Wàt een slappe hap! Ik noem het hogere misleidingskunst.

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Nanoknutselen in de cleanroom van TU Delft

Het Else Kooi Lab van de TU Delft is een cleanroom van wereldformaat. Op 20 maart mocht de pers naar binnen. "De volgende stap? Deeltjes isoleren op atomair niveau op één chip."

Lees artikel »

Hoe gaan we dat doen, samenwerken met bots?

Volgens leiderschapsgoeroe Joseph Folkman stelt AI nieuwe eisen aan managers. Ze moeten kunnen samenwerken in hybride teams met bots en mensen die (soms) meer weten dan zij.

Lees artikel »

“Wat gezondheid is mag iedereen zelf bepalen”

Noord-Limburg wil de gezondste regio van Nederland worden en heeft grootse plannen. Het klinkt aantrekkelijk maar een burgerraadslid uit Horst aan de Maas heeft felle kritiek.

Lees artikel »

Securityproject Melissa hackt Russische hackers

Na Deadbolt en Genesis Market werd onlangs de hackersgroep Qakbot opgerold, mede dankzij het cybersecurityproject Melissa. Arwi van der Sluijs is er trots op en vertelt.

Lees artikel »

Pfas-zaak Dordrecht zet forever chemicals op radar

Het gevaar van pfas voor de volksgezondheid is niet meer te bagatelliseren door de recente rechtszaak tegen Chemours in Dordrecht. Maar pfas is here to stay. Hoe nu verder?

Lees artikel »

Het wonder van geperst, verhit en gefilterd gras

Start-up Grassa claimt meer eiwit uit gras te kunnen halen dan de koe. Gras is niets minder dan een wonderplantje volgens directeur Rieks Smook: "Er kan zoveel méér met gras."

Lees artikel »

Moleculair bioloog over gedrag en kwantumfysica

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar fresh air

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »

Google wil onze medische data, maar wat willen wij?

Care Studio van Google Health heeft aangekondigd in de VS patiëntendossiers te willen gaan beheren. Huisarts Huib Rutten ziet risico's: "De regie moet altijd bij de patiënt blijven."

Lees artikel »

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood haar excuses aan maar met financiële steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »