ASN Bank: half duurzaam half dirty

Je hebt weleens van die momenten dat er even iets knapt. Bij mij gebeurde dat vorige week. Als spaarder bij de ASN Bank (sinds 2008) las ik in de media dat de helft van de inleg van spaarders helemaal niet naar duurzame projecten gaat maar linea recta naar moedermaatschappij SNS Reaal. Het geld wordt gebruikt om de hypotheken van SNS Bank te financieren. Oef!

Toen in 2008 de kredietcrisis in volle hevigheid losbarstte, besloot ik mijn zuurverdiende spaarcentjes over te hevelen van ABN Amro naar een betere bank, een bank die haar klanten serieus neemt, een bank die verstandige dingen doet met geld. Ik twijfelde tussen de ASN Bank en Triodos. Aangezien een kennis van me, die bij de ASN Bank werkte, me geruststellend liet weten dat de ASN Bank een eigen bankgarantie heeft en een eigen beleid, koos ik voor de eerste. Eventuele verstrengeling van belangen met de door mij niet hooggeachte moedermaatschappij zette ik uit mijn hoofd.

Het geloof in de goede zaak werd sterker. Mijn vertrouwen in duurzame idealen werd gevoed door krachtige reclamecampagnes. Op radio en tv en in het huisblad Ideaal kreeg ik als klant steeds weer lieve woordjes ingefluisterd. Dat bleef hangen. De ASN Bank... dat is toch die bank van wind en zon en biomassa? Van beginnende fietsenmakers uit India? Sympathieke cacaoboertjes uit Malawi? Idealistische startups met hippe brillen en duurzame dromen? Mannen en vrouwen met hun hart op de juiste plaats. Het beeld was op mijn netvlies gekrast. Goed reclamebureau! Over financieren van de hypotheken van de SNS Bank heb ik nooit iets gelezen. Misschien heb ik de point gemist, of de kleine lettertjes.

Ondertussen was ik een gretige consument van economisch en financieel nieuws en waren de problemen bij moedermaatschappij SNS Reaal me natuurlijk niet ontgaan. Ik wist dat de SNS Bank afgelopen zomer besloot te gaan zoeken naar een oplossing samen met de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. En dan weet je het wel. Goldman Sachs is een bank die ‘zoveel mogelijk geld verdienen aan klanten' als beleid heeft en is vergeten dat ‘klanten zo goed mogelijk helpen' de primaire taak hoort te zijn van elke (!) dienstverlener. Wat dit betreft kan ik de Tegenlicht-documentaire ‘Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland' uit 2012 aanraden. Die geeft een onthutsend beeld van de handel en wandel van directeur Lloyd Blankfein en zijn succesvolle crew.

SNS Reaal en Goldman Sachs, ik vond het een onaangename combi, zo dicht op de huid van mijn duurzame ASN Bank. Rare berichten over de ASN Bank verschenen er ondertussen niet. En ik ging er maar liever niet naar op zoek ook. Ik wilde het eigenlijk allemaal niet weten. Tot ik vorige week met de neus op de feiten werd gedrukt. In de Volkskrant las ik een bericht waaruit bleek dat een flink deel van de inleg linea recta naar de SNS Bank gaat om de vastgoedpoot te stutten. Als de SNS Bank nou verstandige dingen met het geld zou doen, was dit nog wel te pruimen, maar het ging hier over the same old dirty story: onverantwoord bestuur. Zoals we weten is het meestal de belastingbetaler die de plooien dan weer glad mag strijken.

Als klant van de ASN Bank voel ik me misleid. Ik heb inmiddels contact opgenomen met de afdeling communicatie, nu niet als klant maar als participerend journalist. Ik liet hen weten dat ik een ingezonden stuk wilde in hun huisblad Ideaal. Lang hoefde ik niet op een reactie te wachten. Communicatiemanager Monique Messelink mailde me diezelfde dag nog: "Ik kan mij uw zorg en vragen voorstellen. Ik wil echter aangeven dat wij met volle overtuiging invulling geven aan onze duurzame missie.
Daarmee doen wij dus inderdaad goede dingen met uw geld. Dingen die bijdragen aan deze missie. Deze zijn vastgelegd in transparante criteria en issuepapers."

Messelink liet fijntjes weten mijn aanbod een stuk te leveren aan Ideaal zeer te waarderen. Maar helaas, Ideaal bood geen ruimte voor ingezonden stukken met persoonlijke ervaringen. Messlink: "Wel zullen wij uiteraard de komende tijd extra aandacht besteden aan de actuele ontwikkelingen en wat dat voor u als klant betekent. Wij zijn ervan overtuigd dat wij daarmee een nuttige bijdrage aan de duurzame samenleving leveren en hopen dat namens u ook in de toekomst te kunnen blijven doen."

Die had ik zelf ook kunnen verzinnen. Wàt een slappe hap! Ik noem het hogere misleidingskunst.

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood daarna haar excuses aan. Met financiele steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »

Mark Soetman levert de primeur: rauw krabbenvlees

Start-up Crustalicious heeft een machine ontwikkeld die kleine krabben in zes stappen ontdoet van pcb's, zware metalen, ingewanden en schaal. Een wereldprimeur!

Lees artikel »

Meneer Parkinson gaat niet weg, maar boksen helpt wel

Parkinson dendert als een epidemie door Europa. Om het ziektebeeld te vertragen worden steeds meer bokstrainingen speciaal voor Parkinson-patiënten verzorgd.

Lees artikel »

Brusselse bezorgdheid om onze rechten op internet

Europa wil dat de mens centraal staat, niet de technologie. Daarom wordt in Brussel gewerkt aan een ‘ontwerpverklaring’ en nieuwe wet. Lopen de plannen in lijn met de burgerbelangen?

Lees artikel »

Mooi mens, blijf jezelf en word vooral geen robot

Volgens futuroloog Christian Kromme zorgt digitalisering in combinatie met hiërarchische organisaties voor psychische klachten. De oplossing? Multidisciplinaire teams.

Lees artikel »

Geprinte 3D-groente slikt lekker en gemakkelijk weg

Dysfagie-patiënten met kauw- en slikproblemen kunnen geen normale gerechten eten. Gastronology wil hen helpen door verse groenten grootschalig te printen in 3D.

Lees artikel »

Gina Doekhie: "Schaam je niet als je gehackt bent"

Digital detective Gina Doekhie snuffelt net zo lang aan telefoons, laptops en harde schijven tot ze sporen vindt die criminelen per ongeluk achterlieten. Bingo!

Lees artikel »

Afrika kweekvijver voor superslimme developers

Outsourcen naar Kenia, Oeganda, Ghana of Nigeria is in opkomst. “Er zit daar een gigantisch potentieel aan hoogbegaafden”, merken Nederlandse ondernemers.

Lees artikel »

Bruggen, sluizen en tunnels kunnen ook gehackt worden

Cybercrime is big business. Ook onze vitale infrastructuur ligt onder het vergrootglas. Alle hens moet aan dek want Shloubi en Bosco666 zitten niet stil op het dark web.

Lees artikel »

Personeel weggekocht? Bescherm kroonjuwelen

Als personeel wordt weggekocht, ligt uw unieke aanpak, intellectueel eigendom of klantenbestand ‘op straat’. Wat kunt u juridisch doen om kroonjuwelen te beschermen?

Lees artikel »