Business intelligence no talk area voor bedrijven

Hoe gaan bedrijven om met de enorme databergen in hun computerbestanden? Vinden ze er de gouden pareltjes waarmee ze hun bedrijfsvoering verbeteren of klanten beter bedienen? Of raken ze onder de databerg bedolven? Een van mijn opdrachtgevers wil er een verhaal over. De opdracht: vind vijf interessante cases. Deadline: 17 februari. Moet lukken, denk je. Maar dat viel tegen.

Uw verslaggever benaderde twaalf organisaties met de vraag of ze mee wilden werken aan dit artikel. Het verzoek werd telefonisch toegelicht, vragenlijsten werden doorgestuurd, procedures uitgelegd. Bellen, bellen, bellen. Nee mevrouw, geen addertjes. Ja meneer, u krijgt de gelegenheid de concepttekst te checken op feitelijke juistheid. Komt helemaal goed.

Maar het kwam niet goed. Geen enkel verzoek leidde uiteindelijk tot een interview. Hierbij de opsomming. Vodafone en Sligro Food Group vonden het nog "te vroeg" om hieraan mee te werken. FC Twente zag er vanaf vanwege een te drukke agenda van de verantwoordelijke man André Kooij. Triodos Bank en de KLM zagen onvoldoende aanknopingspunten. De ANWB liet weten dat de verantwoordelijke persoon in Australië zat. Ook Vlisco, GroupM, Riviera Maison en E.ON wilden of konden niet meewerken. Leveranciers van BI-systemen IBM en Incentro waren bereid op zoek te gaan naar interessante cases maar kregen het niet voor elkaar er een te vinden die medewerking wilde verlenen.

Voor elke afzonderlijke afmelding is wel begrip op te brengen. Maar twaalf keer ‘nee' lijkt een tendens. Wat is hier aan de hand? Dat is de vraag. Hebben deze bedrijven hun zaakjes niet op orde? Of hebben ze alles in kannen en kruiken en zijn ze niet van plan strategische informatie met de buitenwereld te delen? Het zou zomaar kunnen, zowel de ene als de andere optie. Maar het blijven opties. Business intelligence: in februari 2012 wordt er niet over gesproken.

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Het wonder van geperst, verhit en gefilterd gras

Start-up Grassa claimt meer eiwit uit gras te kunnen halen dan de koe. Gras is niets minder dan een wonderplantje volgens directeur Rieks Smook: "Er kan zoveel méér met gras."

Lees artikel »

Kwantumfysica gaat ons gedrag veranderen

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar nul-emissie

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »

Kritisch Covid-onderzoek kraakte Ioannidis’ reputatie

Ooit had Stanford-hoogleraar John Ioannidis een bijna onaantastbare status in de epidemiologie maar zijn naam werd door het slijk gehaald (en zijn moeder bedreigd).

Lees artikel »

Econoom Van Teeffelen voorspelt zwaar weer

Onderzoeker Lex van Teeffelen voorspelt moeilijke tijden voor kleine ondernemers. Het goede nieuws? Problemen kunnen vaak worden afgewend met goede financiële keuzes.

Lees artikel »

Google wil onze medische data, maar wat willen wij?

Care Studio van Google Health heeft aangekondigd in de VS patiëntendossiers te willen gaan beheren. Huisarts Huib Rutten ziet risico's: "De regie moet altijd bij de patiënt blijven."

Lees artikel »

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood daarna haar excuses aan. Met financiele steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »

Mark Soetman levert de primeur: rauw krabbenvlees

Start-up Crustalicious heeft een machine ontwikkeld die kleine krabben in zes stappen ontdoet van pcb's, zware metalen, ingewanden en schaal. Een wereldprimeur!

Lees artikel »

Meneer Parkinson gaat niet weg, maar boksen helpt wel

Parkinson dendert als een epidemie door Europa. Om het ziektebeeld te vertragen worden steeds meer bokstrainingen speciaal voor Parkinson-patiënten verzorgd.

Lees artikel »

Brusselse bezorgdheid om onze rechten op internet

Europa wil dat de mens centraal staat, niet de technologie. Daarom wordt in Brussel gewerkt aan een ‘ontwerpverklaring’ en nieuwe wet. Lopen de plannen in lijn met de burgerbelangen?

Lees artikel »