Google Glass nu ook al voor cv-monteurs

Op basis van trial and error (vallen en opstaan) doet Eneco Installatiebedrijven momenteel ervaring op met de Google Glass. Bij een select groepje klanten testen twee servicemonteurs de versie 0.1 van deze futuristische bril die zó nieuw is dat er nog nauwelijks apps voor zijn. 'Ok Glass, vind klanten in de buurt.'

Wie servicemonteur Marcel Weber van Eneco Installatiebedrijven ‘ja' ziet knikken in het luchtledige, ondertussen raadselachtige stemcommando's proclamerend en met zijn wijsvinger tikkend en vegend langs zijn futuristische bril zonder glazen, denkt misschien dat de man is bevangen door de hitte. In werkelijkheid geeft Weber instructies aan Google Glass, de slimme bril van Google waarmee klantgegevens realtime kunnen worden opgeduikeld. En niet alleen dat. Google Glass kan bijna alles. ‘Ok Glass, find nearby customers.'

Eneco is onlangs een proef gestart met de bril. Twee servicemonteurs gaan er drie weken mee op pad om te zien of ‘Glass' toegevoegde waarde levert. Jorrit van der Laan, Hoofd Innovatie voor de consumentenmarkt, legde het idee voor de proef eind vorig jaar neer bij de Raad van Bestuur. Hij kreeg groen licht voor het experiment, wist met de hulp van ICT-bedrijf Ordina een bril te bemachtigen in de VS en kon aan de slag. Deze zomer voltrekken zich de weken van de waarheid.

Hoe bevalt Glass? Voegt hij iets toe aan de door Eneco gewenste klantgerichtheid? Wat zijn de reacties van klanten? En monteurs, kunnen die er leuker, sneller, makkelijker en veiliger door werken? Welke nieuwe ideeën levert de proef op? Dat zijn de vragen die er toe doen. Een select groepje klanten van Eneco heeft toestemming gegeven en de ervaringen van de twee monteurs worden na de proef voorgelegd aan de Raad van Bestuur. ‘Ok Glass, take a picture.'

Energieslurpers
Monteur Weber demonstreert de werking: "Hoor je dat bliepje? De klantgegevens worden geladen. Kijk, ik heb nu de Van Nelle Fabriek in mijn display." Weber kijkt omhoog. Het display bevindt zich boven zijn rechter wenkbrauw. "Stel dat de Van Nelle Fabriek een te hoog energieverbruik heeft. Glass vertelt me dat. Ik zie ook wat voor soort contract ze hebben en... zie je dit? Wij hebben voor hen al 15 procent energiebesparing gerealiseerd."

Glass toont Weber ook welke projecten zich in de buurt bevinden voor lokaal opgewekte energie, windmolens en zonnepanelen. Met die informatie kunnen hij en zijn collega's de klant veel beter adviseren en misschien een gericht aanbod doen. Bij particuliere klanten brengt Glass ook de grote huishoudelijke energieslurpers in kaart. Wordt er toevallig een waterkoker gebruikt? In dat geval adviseert Weber de klant het water gewoon in een ketel te koken want dat is veel voordeliger. Glass meldt het ook als de meterstand al (te) lang niet is opgenomen. De servicemonteur kan aanbieden dat even mee te nemen (want hij is er toch).

Welk een wonderlijk apparaat is dit? In de auto heb je geen TomTom meer nodig. Op locatie kun je handsfree aan de cv-ketel werken terwijl de handleiding over je netvlies rolt. Er komen straks misschien ook ketelinstellingen, storingscodes en toesteltypes bij. Alle oude en nieuwe toestellen kunnen worden ingeladen. Laat Glass maar schuiven.

Alle Google-diensten zitten er standaard in. Weber: "Laatst was ik bij een Perzisch gezin op bezoek. Ik had een nieuwe vulslang nodig. Ken jij het Perzische woord voor vulslang? Dat bedoel ik dus. Glass weet het door Google Translate."

Augmented reality
Eneco verzamelt alle ideeën die de proef oplevert. Zo zou een leerlingmonteur straks wellicht met Glass op pad kunnen worden gestuurd zonder begeleider. ‘Ok Glass, kijk maar mee.' Samen met de futuristische bril komt de stagiair er wel uit, toch? En als het even niet lukt, stuurt de bril een video naar de stagebegeleider, die op afstand meekijkt. Ook maakt Glass het mogelijk dat servicemonteurs direct vanaf de locatie onderdelen kunnen bestellen bij de groothandel.

En wat te denken van de check op aanwezigheid van collega-monteurs in de buurt? Stel dat er even twee extra handjes nodig zijn om een cv-ketel te verplaatsen en vier straten verderop blijkt toevallig een collega te rijden. Dat is een stuk praktischer dan een nieuwe afspraak inplannen (en de klant een week laten wachten).

ICT-dienstverlener Ordina hielp Eneco bij de totstandkoming van de proef. Evert-Jan Metselaar van Ordina Smart Technologies: "Eneco wil graag dat monteurs in plaats van uitvoerenden meer de ambassadeurs van het bedrijf worden bij klanten thuis. Dat kan met de extra informatie. We hebben allerlei ideeën om dit verder uit te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan augmented reality. Als we dat inbouwen, gaat Glass zelf objecten, keteltypes en onderdelen van cv-ketels herkennen. De monteur krijgt instructies van Glass voor het oplossen van een technisch probleem. Dat is absoluut mogelijk. We kennen de partijen die deze specialistische software leveren."

‘Glass, moet ik dit ventiel naar rechts draaien?' Het zou straks zomaar en stemcommando van een servicemonteur kunnen zijn. Van der Laan is positief gestemd over de kansen van de bril: "Ik geloof hier wel in. De monteur heeft straks altijd de juiste handleiding bij zich en kan informatie handsfree opzoeken. Jawel, ik denk dat dit iets toevoegt aan onze dienstverlening en dat het werk van de servicemonteur veiliger wordt." Rest de vraag of Google nog speciale plannen heeft met alle extra klantgegevens. Het antwoord is ‘nee'. Althans, de gegevens zijn niet beschikbaar gesteld aan Google volgens Van der Laan: "De gegevens blijven binnen onze eigen beveiligde omgeving. De info wordt voor zover wij weten niet bij Google opgeslagen. Net zoals Microsoft niet al je mail bekijkt, toch?"

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Camera's op bouwplaats tarten privacy personeel

Camera's op bouwplaatsen zijn ingeburgerd voor monitoring van diefstal en koppelingen met bedrijfsnetwerken. Mooi maar er is een keerzijde: privacyrisico's voor personeel.

Lees artikel »

Extreem veel IT'ers raken overwerkt en opgebrand

Uit recente studies blijkt dat IT'ers vijf keer meer kans hebben op een burn-out dan andere professionals. Gaat de IT-sector ten onder aan het eigen succes? "Durf eens te falen."

Lees artikel »

Nanoknutselen in de cleanroom van TU Delft

Het Else Kooi Lab van de TU Delft is een cleanroom van wereldformaat. Op 20 maart mocht de pers naar binnen. "De volgende stap? Deeltjes isoleren op atomair niveau op één chip."

Lees artikel »

Hoe gaan we dat doen, samenwerken met bots?

Volgens leiderschapsgoeroe Joseph Folkman stelt AI nieuwe eisen aan managers. Ze moeten kunnen samenwerken in hybride teams met bots en mensen die (soms) meer weten dan zij.

Lees artikel »

“Wat gezondheid is mag iedereen zelf bepalen”

Noord-Limburg wil de gezondste regio van Nederland worden en heeft grootse plannen. Het klinkt aantrekkelijk maar een burgerraadslid uit Horst aan de Maas heeft felle kritiek.

Lees artikel »

Securityproject Melissa hackt Russische hackers

Na Deadbolt en Genesis Market werd onlangs de hackersgroep Qakbot opgerold, mede dankzij het cybersecurityproject Melissa. Arwi van der Sluijs is er trots op en vertelt.

Lees artikel »

Pfas-zaak Dordrecht zet forever chemicals op radar

Het gevaar van pfas voor de volksgezondheid is niet meer te bagatelliseren door de recente rechtszaak tegen Chemours in Dordrecht. Maar pfas is here to stay. Hoe nu verder?

Lees artikel »

Het wonder van geperst, verhit en gefilterd gras

Start-up Grassa claimt meer eiwit uit gras te kunnen halen dan de koe. Gras is niets minder dan een wonderplantje volgens directeur Rieks Smook: "Er kan zoveel méér met gras."

Lees artikel »

Moleculair bioloog over gedrag en kwantumfysica

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar fresh air

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »