Meer toegevoegde waarde persen uit SAP

Het profiel van de SAP-professional is breder dan ooit. Hij of zij moet thuis zijn in nieuwe tools en technieken, wordt geacht verstandige dingen te roepen over architectuur, onderhoud en bedrijfsprocessen, en moet communiceren met de klant (in de taal van de business). Haalbaar? "We realiseren ons dat het schaap met de vijf poten niet bestaat."

Nieuwe tools, nieuwe talen, ander gereedschap, dat is kort gezegd de turbulente wereld van de SAP-professional van vandaag. Technologie wordt steeds complexer en de markt verandert in een moordend tempo. Smartphones en apps kwamen op en wisten de consument in no time te verleiden. Voor tablets en allerlei mobiele devices geldt hetzelfde. De consument is er in zijn privéleven aan gewend geraakt en wil er ook op het werk gebruik van kunnen maken. ‘Goh, ik wil die rapportage voortaan graag op mijn iPad.' En of de IT-afdeling dat maar even wil fixen.

Als het hierbij bleef, viel het allemaal nog wel mee. Maar het gaat verder. En dieper. De lijst met bedrijfsprocessen die in SAP worden vastgelegd, is in de loop der jaren steeds langer geworden: voorraden, de administratie, logistieke processen en personeelsgegevens staan allemaal in SAP. Van de IT'er wordt verwacht thuis te zijn in tools, technieken, architectuur en bedrijfsspecifieke processen en te communiceren met de klant in de taal van de business. Soms moet hij of zij personeel aansturen, en het is nog niet zo gek gedacht dat dat personeel in India zit. Outsourcing, offshoring, decentralisatie of juist centralisatie, de SAP-professional zit er midden in.

Consultant Robert Eijpe van NL for Business herkent het beeld: "We worden geacht meer uit SAP te halen op het vlak van mobility, integratie en gebruikersinterfaces. Vroeger was ERP een gesloten geheel. Het is allemaal veel opener geworden, met nieuwe pakketten, nieuwe concurrenten en nieuwe keuzemogelijkheden voor de klant. We moeten ons dus blijven ontwikkelen, ook in onderhandelingsvaardigheden en communicatie. Een jaarlijks bezoek aan de SAP Techet is dus eigenlijk onmisbaar, net als intensief volgen van de internet-community. Met de ervaring van vijf jaar geleden kom je niet meer aan de bak."

Kenniskloof
"De rol van SAP- professionals is veranderd", stelt ook Hans de Labije van de VNSG. "Het profiel is veel breder geworden. Dat heeft gevolgen voor de benodigde competenties. Hoe gaan bedrijven daarmee om? Daarover zullen ze na moeten denken. Ze kunnen ofwel kiezen voor intern opleiden van SAP-professionals, zodat die in de toekomst van blijvende waarde zijn voor hun bedrijf, ofwel competente SAP-professionals inhuren, wat natuurlijk een stuk duurder is. In elk geval ontkomen ze niet aan het maken van beleid en ontwikkelen van professioneel talentmanagement om SAP-professionals niet alleen aan te trekken maar ook te behouden."

Een pasklare standaardaanpak is er niet, stelt De Labije. "One size doesn't fit all." Bedrijven moeten beleid ontwikkelen dat past bij hun organisatie. Goed beleid begint met het delen van kennis met andere organisaties. Daartoe heeft de VNSG een taakgroep opgericht die op 12 april haar conclusies presenteert tijdens het VNSG-congres in Maastricht (zie kader). Daar kunnen SAP-professionals elkaar ontmoeten en bijpraten. Volgens De Labije, lid van de taakgroep, stond een aantal vragen centraal: Wat maakt de SAP-specialist tot SAP-professional? Wat zijn de verschillende rollen die de specialisten tegenkomen en moeten spelen? Waardoor veranderen de competenties? Hoe ziet het carrièrepad van een SAP-professional er over een aantal jaren uit?

De taakgroep stelt dat er een grote kloof is tussen wat met SAP in theorie allemaal mogelijk is en wat daarvan binnen organisaties in de praktijk terechtkomt. Gebruikersorganisaties zitten te springen om nieuwe, opwindende on device- en on demand-mogelijkheden maar de IT-afdeling is lang niet altijd in staat om aan deze wensen gehoor te geven. De taakgroep constateert dat er binnen bedrijven soms wel wordt nagedacht over dit vraagstuk, maar dat iedereen zijn eigen aanpak hanteert. In elk geval betekent niet investeren in kennis en vaardigheden dat het in de toekomst alleen maar lastiger wordt om de opgebouwde voorsprong op de concurrentie te consolideren, of om bij te blijven.

Tekort aan experts
Tot zover de taakgroep. Wat vinden de partijen in het veld? "Wij merken dat onze klanten vooral vragen naar mobiele applicaties", aldus projectmanager Anika Boerdonk van Ctac. "Op de werkvloer wordt steeds meer gebruik gemaakt van smartphones en tablets. Daar moeten we op anticiperen. Om onze klanten (met name in het mkb) te helpen, zijn wij zelf continu op zoek naar nieuwe modules die we over bestaande SAP-systemen heen kunnen leggen. Dat vraagt iets van onze professionals. Om bij te blijven moeten zij gerichte trainingen volgen en vooral veel praktijkervaring opdoen. Inderdaad, training on the job."

Ook opleider Jeroen van Eik van Capgemini Academy onderkent dat het speelveld van de SAP-professional steeds breder wordt. Daarop is het trainingsaanbod van Capgemini Academy afgestemd. Van Eik licht toe: "Implementatie van pakketten wordt steeds complexer. Vroeger bestond SAP uit een ERP-pakket. Nu praten we over tientallen pakketten, en meerdere servers. Wij willen natuurlijk niet zomaar wat bouwen. Het moet passen in de architectuur, goed te onderhouden zijn en beheersbaar blijven in de toekomst. En het moet allemaal met elkaar praten. De consultant komt er niet meer met één SAP-specialisatie. Een financieel consultant moet verstand hebben van alle pakketten waarin je financiële rapportages kunt doen. Hetzelfde geldt voor voorraadbeheer, logistiek en personeelsgegevens."

Van Eik noemt met nadruk de opkomst van wiki's, social software en cloud computing: "Capgemini Academy zorgt dat consultants een concreter beeld krijgen van wat die ontwikkelingen betekenen. Onze opleiding IT Future Fundamentals richt zich op nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast hebben we nog tientallen andere opleidingen waar een stuk SAP in zit. Het kan gaan over architectuur, testen of het in kaart brengen van requirements. Overigens willen we niet alleen opleiden maar zeker ook inspireren. Cursisten geven hun eigen presentaties, en er is ruimte om te netwerken en kennis over te dragen."

De opleidingen spelen in op verbreding van het vakgebied. Hoe ziet het ideale profiel van de SAP-professional eruit? Anika Boerdonk van Ctac "Wij moeten het hebben van ondernemende, klantgerichte consultants die expert zijn op hun vakgebied in een specifieke branche. Zij moeten liefst buiten hun eigen SAP-module kunnen denken, en verder kunnen denken dan hun eigen opdracht. Het is de combinatie van SAP-inhoudelijke kennis met kennis van bedrijfsprocessen die n u essentieel is. Zulke mensen zijn lastig te vinden. Aan echte experts is een tekort, ook aan de onderkant van de consultancymarkt, de young professionals. We realiseren ons overigens dat het schaap met de vijf poten niet bestaat."

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Nanoknutselen in de cleanroom van TU Delft

Het Else Kooi Lab van de TU Delft is een cleanroom van wereldformaat. Op 20 maart mocht de pers naar binnen. "De volgende stap? Deeltjes isoleren op atomair niveau op één chip."

Lees artikel »

Hoe gaan we dat doen, samenwerken met bots?

Volgens leiderschapsgoeroe Joseph Folkman stelt AI nieuwe eisen aan managers. Ze moeten kunnen samenwerken in hybride teams met bots en mensen die (soms) meer weten dan zij.

Lees artikel »

“Wat gezondheid is mag iedereen zelf bepalen”

Noord-Limburg wil de gezondste regio van Nederland worden en heeft grootse plannen. Het klinkt aantrekkelijk maar een burgerraadslid uit Horst aan de Maas heeft felle kritiek.

Lees artikel »

Securityproject Melissa hackt Russische hackers

Na Deadbolt en Genesis Market werd onlangs de hackersgroep Qakbot opgerold, mede dankzij het cybersecurityproject Melissa. Arwi van der Sluijs is er trots op en vertelt.

Lees artikel »

Pfas-zaak Dordrecht zet forever chemicals op radar

Het gevaar van pfas voor de volksgezondheid is niet meer te bagatelliseren door de recente rechtszaak tegen Chemours in Dordrecht. Maar pfas is here to stay. Hoe nu verder?

Lees artikel »

Het wonder van geperst, verhit en gefilterd gras

Start-up Grassa claimt meer eiwit uit gras te kunnen halen dan de koe. Gras is niets minder dan een wonderplantje volgens directeur Rieks Smook: "Er kan zoveel méér met gras."

Lees artikel »

Moleculair bioloog over gedrag en kwantumfysica

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar fresh air

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »

Google wil onze medische data, maar wat willen wij?

Care Studio van Google Health heeft aangekondigd in de VS patiëntendossiers te willen gaan beheren. Huisarts Huib Rutten ziet risico's: "De regie moet altijd bij de patiënt blijven."

Lees artikel »

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood haar excuses aan maar met financiële steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »