Hoe COVID-19 Ravi's sportschool sloopte

“We laten ondernemers niet in de steek”, zei Mark Rutte in zijn speech op 16 maart 2020. De ruimhartigheid van onze demissionaire premier botst met het verhaal van ondernemer en lifestyle-coach Ravian Numai (33). Zijn sportschool The Monkey Business liep als een tierelier. 2020 zou het jaar van de doorbraak worden. Numai had tot wel honderd klanten per dag. En toen kwam corona. De sportscholen moesten sluiten. Maar de huurkosten liepen door en financiële steun kreeg hij onvoldoende. In januari 2021 trok hij de stekker eruit.

Als bewegen je lust en je leven is, en je dagelijks constateert hoe jouw klanten fit en blij worden door samen bewegingsoefeningen te doen, dan schrik je je wezenloos als ineens over jou heen wordt besloten dat je met gevaarlijke zaken bezig bent. Je kunt er met je verstand niet bij dat jouw levenswerk in het verdomhoekje wordt geplaatst en je zorgvuldig ontwikkelde visie op bewegen en gezondheid ineens niets meer waard is. Je sportschool The Monkey Business wordt gedegradeerd tot een onheilsplek waar niemand mag komen. ‘Dat kan niet waar zijn’, dacht ondernemer en lifestyle-coach Ravian Numai. Hij kneep nog eens in zijn arm, maar het was toch echt de harde realiteit.

Ido Portal
Het ontstaan van The Monkey Business is een gek verhaal. Ravian Numai -Raaf voor vrienden- sport al zijn hele leven. Als 3-jarige ukkepuk stond hij stevig op zijn benen. Hij kreeg van zijn moeder een wit pakje en mocht op kung-fu. Daarna ging hij judo’en, boksen, thaiboksen, honkballen, stuntskaten en klimmen. Ook deed hij moderne dans en theater. Op ROC Mondriaan volgde hij de sportopleiding. Van het een kwam het ander. Numai: “Op een gegeven moment ging ik bodybuilden en liep ik helemaal vast. Alles werd stijf. Ik kreeg overal pijn, in mijn schouders, heupen en knieën. Dat vond ik gek want ik had altijd intensief gesport. Om mijn flexibiliteit weer terug te krijgen, ging ik bewegingen uit capoeira en martial arts combineren. Die bodybuilders dachten dat ik gek geworden was. Maar ik voelde dat het werkte.”

Zijn vreemde stretch- en dansbewegingen trokken de aandacht. ‘Hé, doe jij de Ido Portal-methode?’, vroeg iemand. Numai had nog nooit van Ido Portal gehoord. Wat bleek? Het was helemaal niet zo gek wat hij aan het ontdekken was, het bestond al. Fitnessgoeroe Ido Portal was er succesvol mee in Israël. Een idee was geboren. Samen met Alaïa Fonk ontwikkelde Numai een holistisch bewegingsconcept waarin boksen, fitness, yoga, acrobatiek, martial arts en moderne dans worden gecombineerd. In 2017 richtte hij The Monkey Business op en in 2018 opende hij zijn sportschool aan de Lange Beestenmarkt in Den Haag. Vanaf dag één was er belangstelling. Numai: “Alles wat je fysiek en mentaal nodig hebt zit erin: mobiliteit, kracht, concentratie, uithoudingsvermogen en reactievermogen.”

Spaargeld op
De zaken gingen goed. Numai begon plannen te maken voor een grotere locatie en workshops voor grote bedrijven. 2020 zou het jaar van de doorbraak worden. Maar het liep anders. Er verschenen vreemde berichten in de krant over een virus in China. In Wuhan liepen mensen met mondkapjes over straat. Het virus bereikte Italië. Toen Duitsland. Daarna Nederland. Eerst moest Numai de intakes veranderen en een gezondheidsprotocol opstellen. Op 15 maart 2020 moest hij zelfs helemaal sluiten. In de zomer van 2020 mocht hij even open en in september ging hij weer dicht.

Ondertussen moest er maandelijks 2.000 euro voor de huur van de ruimte worden opgehoest. Ter compensatie kreeg hij van de overheid in de eerste lockdown een steunpakket van 4.000 euro, niet echt een bedrag waar hij lang op kon teren. Daarna kwam de tweede lockdown, die duurde en duurde. De tweede tegemoetkoming van de overheid kreeg hij niet omdat hij niet de juiste SBI-code had. SBI staat voor Standaard BedrijfsIndeling en geeft aan wat de hoofd- en de nevenactiviteiten van je bedrijf zijn. Numai kwam niet in aanmerking en kreeg geen toelichting op dit besluit. Zijn bankrekening slonk. Daarna kwam hij nog wel een aantal maanden in aanmerking voor een tegemoetkoming van 300 euro per maand. Maar de vaste lasten stonden in geen verhouding tot de inkomsten. Zijn spaargeld ging eraan en financieel was het niet meer vol te houden. Op 31 januari 2021 ging definitief het licht uit bij The Monkey Business.

Schuwe wappie
Numai kijkt terug op een zwarte periode: “Terwijl de slijterijen, Jamin en de Primark open bleven, moest ik sluiten. Dat is de wereld op z’n kop.” Op de social media plaatste hij kritische berichten die niet bij iedereen in de smaak vielen. Hij werd door mensen waar hij close mee dacht te zijn voor wappie uitgemaakt. Het dieptepunt was een bericht dat gericht was aan een vriend en dat hij toevallig onder ogen kreeg. ‘Hoe ga je om met een complotterrorist? Geef diegene het gevoel dat je luistert maar neem niets serieus.’

Numai: “Dat bericht ging over mij. Het kwam van iemand die ik als een goede vriendin beschouwde. Echt, dat was het dieptepunt. Ik werd schuw, voelde me superslecht. Kijk, zeg zoiets recht in mijn gezicht, dan kunnen we erover praten. Ik vond het beneden alle peil. En het slaat ook nergens op. Ik ben mijn hele leven al bezig met bewegen en een gezonde leefstijl. Het is niet voor niks dat ik daar goed in ben. Ik heb duidelijke ideeën over hoe mijn leerlingen in hun kracht komen. Ik ben er heilig van overtuigd dat je supersterk wordt door te bewegen en door goed voor jezelf en je immuunsysteem te zorgen. Je lichaam kan een crisis handelen. Toen ik dat wilde delen via de social media, deden sommige mensen alsof ik gek was. Ik voelde me daar zó eenzaam in. Daardoor ging ik me afzonderen. Ik bleef wel sporten en ging veel de natuur in om tot rust te komen. Met mezelf in gesprek. Geen drugs, geen antidepressiva. Op eigen kracht ben ik eruit gekomen.”

Gezondheid als keuze
Inmiddels is Numai zijn zwarte periode wel te boven. Hij heeft veel tijd om nieuwe plannen te maken. Zo verzorgt hij personal training “in de natuur” voor individuen en kleine groepen, die hij helpt om hun persoonlijke doelen te bereiken. Samen zoeken ze bos, strand of park op om de tekortkomingen van hun lichaam te onderzoeken. Numai probeert hen subtiel te confronteren: “Ik haal mijn leerlingen uit hun comfortzone, waardoor ze ook mentaal groeien. Het is belangrijk om dingen te doen waar je angst voor hebt. Angst is een raadgever. Je komt jezelf tegen. Inderdaad, zie je eigen shit maar onder ogen. Hoe ga je daarmee om? In de natuur kunnen we dit veilig onderzoeken. De natuur werkt helend en rustgevend. En we krijgen ook nog eens een dosis goede zuurstof binnen.” 

Zo werkt hij aan een nieuwe start. Maar de periode van maart 2020 tot januari 2021 zal altijd wrange herinneringen oproepen. Numai: “Ik ben het gewoon niet eens met het overheidsbeleid. Het aantal covid-slachtoffers is helemaal niet zo hoog. Toch is vanaf dag één alles gegooid op vaccinatie en hebben we bijna niks gehoord over het oppakken van een gezonde leefstijl. Sporten was verboden terwijl sigaretten, alcohol en hamburgers een eigen keuze zijn. We worden behandeld als kinderen die niet zelf kunnen beslissen wat goed voor hen is. Tegelijkertijd worden we met vaccinaties en mondkapjes verantwoordelijk gemaakt voor de gezondheid van een ander. Als dat echt zo zou zijn, zou ik bij Jamin mensen snoep uit hun handen moeten slaan. Dat doe ik ook niet. Zij zijn vrij in hun keuze. Laat een gezonde leefstijl dan óók een keuze zijn.”

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Afrika kweekvijver voor superslimme developers

Outsourcen naar Kenia, Oeganda, Ghana of Nigeria is in opkomst. “Er zit daar een gigantisch potentieel aan hoogbegaafden”, merken Nederlandse ondernemers.

Lees artikel »

Bruggen, sluizen en tunnels kunnen ook gehackt worden

Cybercrime is big business. Ook onze vitale infrastructuur ligt onder het vergrootglas. Alle hens moet aan dek want Shloubi en Bosco666 zitten niet stil op het dark web.

Lees artikel »

Personeel weggekocht? Bescherm kroonjuwelen

Als personeel wordt weggekocht, ligt uw unieke aanpak, intellectueel eigendom of klantenbestand ‘op straat’. Wat kunt u juridisch doen om kroonjuwelen te beschermen?

Lees artikel »

Hoe COVID-19 Ravi's sportschool sloopte

Compensatie voor iedere getroffen ondernemer? Ravian Numai (33) moet erom lachen. Zijn goedlopende sportschool The Monkey Business liep door gebrek aan steun op de klippen.

Lees artikel »

Peet Traub: "De ambtenaar beslist niks en doet niks"

Na een daverende opening op 4 februari 2020 met Mark Rutte is de Energie Academie in Den Haag alweer failliet. Dat is erg voor de leerlingen en voor ondernemer Peet Traub.

Lees artikel »

MBO-studenten willen circulariteit in bouw

De ontwerpwedstrijd SMARTCirculair is een jaarlijks terugkerend ritueel in het MBO-onderwijs. Veel studenten willen weg van de vastgeroeste tradities in de bouwsector.

Lees artikel »

Woningbouwimpuls jaagt projecten aan in 21 steden

Met een financiële bijdrage van de overheid kunnen vanaf volgend jaar 51.000 woningen worden gebouwd. Daarvan vallen er 32.579 in de categorie betaalbaar.

Lees artikel »

"Installatiebedrijven, hou toch die achterdeur dicht"

Van de instromende jongeren in de installatiebranche vertrekt 55 procent binnen twee jaar. Dramatisch! Directeur Sven Asijee van Wij Techniek moet de exodus stoppen.

Lees artikel »

Onbewerkt en biologisch voedsel écht (niet) beter

Door corona en problemen in slachthuizen is de consument scherp op voedselveiligheid. Toch biedt ook lokaal, onbewerkt en biologisch voedsel geen enkele garantie.

Lees artikel »

Op welke technologie zet kleine retailer de centen?

Hoe ziet een kleine retailer het verschil tussen een nutteloze hype en een onmisbare technologische doorbraak? Een verhaal over beacons, bitcoins, blockchain en bankmakerij.

Lees artikel »